Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Η μαφία δεν γνωρίζει τι εστί κρίση

Κρίση; Ποια κρίση; Τα οικονομικά δεινά που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι διεθνείς αγορές εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης φαίνεται πως άφησαν αδιατάρακτο τον «κύκλο εργασιών» της πανίσχυρης -κατά τα φαινόμενα- ιταλικής μαφίας, η οποία κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εμφάνισε... έσοδα!

Κάτι που επιβεβαίωσε η δωδέκατη έκθεση του εμπορικού συλλόγου της Ιταλίας «Confesercenti», η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη και απέδειξε πως η μαφία, παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, δεν γνώρισε απολύτως καμία κρίση!
Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, ο «τζίρος» της μαφίας το οικονομικό έτος 2009 άγγιξε ούτε λίγο ούτε πολύ τα 135 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 70 δισ. ευρώ, από δραστηριότητες που επεκτείνονται στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας και της προσφοράς υπηρεσιών, στον οικοδομικό τομέα, αλλά και στον παραδοσιακά αποδοτικό χώρο των δημόσιων εργολαβιών.

Κύριο πεδίο δράσης των μαφιόζικων οργανώσεων, όπως της Ντραγκέτα στην Καλαβρία, της Καμόρα στη Νάπολη, της Κόζα Νόστρα στη Σικελία, αλλά και του Ηνωμένου Ιερού Στεφάνου της Απουλίας, παραμένει όμως η τοκογλυφία. Που το 2009 σημείωσε -ελέω κρίσης- εντυπωσιακή αύξηση, καθώς πάνω από 200.000 έμποροι αναγκάστηκαν να σπεύσουν σε τοκογλύφους. Ο συνολικός τζίρος του... κλάδου μάλιστα εκτιμάται πως έφτασε τα 20 δισ. ευρώ, και αφορούσε περισσότερες από 600.000 περιπτώσεις δανεισμού. Γεγονός που αποκαλύπτει πως σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πάρε-δώσε με περισσότερους από έναν τοκογλύφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Confesercenti», αξιοσημείωτο είναι και το πως διαδίδεται όλο και περισσότερο η πρακτική του «ημερήσιου δανεισμού». Οι μαφιόζικες οργανώσεις δηλαδή προσφέρουν τα χρήματα το πρωί και στέλνουν τους ανθρώπους τους να εισπράξουν τα οφειλόμενα το βράδυ, με τόκο 10%.

Η έκθεση καταλήγει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φετινή χρονιά, καθώς «η κοινωνική ανασφάλεια, ιδίως σε υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές, μπορεί να ωθήσουν ακόμη περισσότερους στο να αναζητήσουν βοήθεια από τη “Μαφία Α.Ε.”» ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: