Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Νίκησε και τον χρόνο μετά τους Γάλλους....


Ο στρατηγός Βο Νγκουγέν Γκιάπ, στρατιωτικός ήρωας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ και πρωτεργάτης της γαλλικής ήττας στο Ντιέν Μπιέν Φου, γιορτάζει  τα 100ά γενέθλιά του σ' ένα στρατιωτικό νοσοκομείο του Ανόι, με βροχή εγκωμίων παρά τον πολιτικό παραμερισμό του.

Ο στρατηγός Γκιάπ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην Ιστορία. Το 1954 επέβαλε στη "λεκάνη" του Ντιέν Μπιέν Φου (βορειοδυτικό Βιετνάμ) μια ηχηρή ήττα στα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάδυση ενός ανεξάρτητου Βιετνάμ και για το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα.

Παρόλο που είναι παραμερισμένος από την εξουσία τα 30 τελευταία χρόνια, αυτός ο λαϊκός ήρωας παραμένει η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του σύγχρονου Βιετνάμ, μετά τον ιδρυτή του, τον Χο Τσι Μινχ.

"Είναι μια μυθική και ηρωική προσωπικότητα για το Βιετνάμ", λέει ο Καρλ Τέιγερ, ερευνητής με έδρα την Αυστραλία.

Ζωή βγαλμένη από ταινία

Γεννημένος στις 25 Αυγούστου 1911 στην κεντρική επαρχία Κουάνγκ Μπινχ, ο Γκιάπ δεν ήταν προορισμένος να γίνει στρατιώτης. Όμως οι στρατιωτικές τακτικές του θα αποτελέσουν την έμπνευση μαχητών σ' ολόκληρο τον κόσμο για δεκαετίες.

Πήγε στο Ανόι για να σπουδάσει και μετά να διδάξει Ιστορία, όμως στο τέλος της δεκαετίας του 1930 διέφυγε στην Κίνα. Συνάντησε εκεί τον "Θείο Χο", ο οποίος του ανέθεσε στα τέλη του 1944 να ιδρύσει τον επαναστατικό στρατό Βιετ Μινχ.

Στο μεταξύ, το μίσος του για την αποικιοκρατική δύναμη δεν έπαψε να αυξάνεται, τροφοδοτημένο από το θάνατο της πρώτης συζύγου του σε μια γαλλική φυλακή.

Μετά τη νίκη στο Ντιέν Μπιέν Φου, ο Γκιάπ συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν, στις 30 Απριλίου 1975.

Όμως η πολιτική καριέρα του διακόπηκε από τον δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, τον Λε Ντουάν, και το 1982 αποκλείστηκε από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρά τον παραμερισμό του, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να κρατούν το πορτρέτο του στους δρόμους του Ανόι στη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων κατά της πολιτικής του Πεκίνου στα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Η οικογένειά του και οι κορυφαίοι βιετναμέζοι αξιωματούχοι τον επισκέφθηκαν χθες για τα 100 χρόνια του στο στρατιωτικό νοσοκομείο 108, όπου νοσηλεύεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. "Η υγεία του είναι τώρα σταθερή", δήλωσε ένας από τους γιους του, ο Βο Ντιέν Μπιέν.

Ο Γκιάπ βρισκόταν στο νοσοκομείο και πέρυσι στα γενέθλιά του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο στρατηγός Γκιάπ και η προσφορά του θα ζουν για πάντα στην ιστορία του βιετναμικού έθνους", μετέδωσε σήμερα το Βιετναμικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AVI) σε τηλεγράφημά του για τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών που του είναι αφιερωμένη


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: