Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Απεβίωσε ο Λυκούργος Καλλέργης

Απεβίωσε πλήρης ημερών το Σάββατο ο Λυκούργος Καλλέργης.

Ηθοποιός, μεταφραστής και τέως βουλευτής της Αριστεράς ο Λυκούργος Καλλέργης, γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αεικίνητος και άκρως δημιουργικός. Εγραφε τα συγγράμματά του, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο ίδρυμα του πατέρα του «Σταύρος Καλλέργης», που εδρεύει στην Κρήτη, και επιδιδόταν σε παιχνίδια με τον μόλις τριών χρονών εγγονό του από τον γιο του Σταύρο, που φέρει το όνομά του: Λυκούργος Σταύρου Καλλέργης.

Από το πλάι του δεν έλειψαν, η -κατά πολλές δεκαετίες νεότερη- σύζυγός του Τζένη Κολλάρου, ηθοποιός που αργότερα στράφηκε στον τομέα των επιχειρήσεων. Και φυσικά ο γιος του Σταύρος και η κόρη του (από τον πρώτο του γάμο με την αξέχαστη Μαρία Φωκά), η οποία του χάρισε τρεις εγγονές και επτά δισέγγονα.

Απόγονος της μεγάλης κρητικής ιστορικής γενιάς των Καλλέργηδων, πάτερ φαμίλιας, μεγάλος θεατράνθρωπος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, δάσκαλος της δραματικής τέχνης, συνδικαλιστής και πνευματικός ταγός, που οι ανησυχίες του τον έβγαλαν από την ορθοφωνία του θεάτρου στην κακοφωνία της πολιτικής. Διετέλεσε, δε, και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στον μισό και πλέον αιώνα της διαδρομής του στο σανίδι πήρε μέρος σε άπειρες παραστάσεις, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν ερμηνεύοντας εξέχοντες ρόλους από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο.


Πριν από τρία χρόνια από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό του έργο «Λυκούργος Καλλέργης στο διάβα του πολυτάραχου 20ού αιώνα».

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη!

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο τελευταίος των μεγάλων του ελληνικού θεάτρου, ο Λυκούργους Καλλέργης, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων της πατρίδας μας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αριστεράς, ένας ακριβός μας σύντροφος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: