Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ: "Είναι ντροπή να μην λύνουμε τα προβλήματα με το Φανάρι"

"Η Τουρκία δεν δίνει την πρέπουσα σημασία σε ζητήματα που απασχολούν την διεθνή κοινή γνώμη. Για παράδειγμα η κοινή διακήρυξη 37 Πολιτειών των ΗΠΑ για το Πατριαρχείο «Φαναρίου» αποσιωπήθηκε από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", αυτό τονίζει σε άρθρο του στο tvxs.gr o Οrhan Kemal Cengiz  και επισημαίνει:

"Το θέμα του Πατριαρχείου βρέθηκε μάλιστα και στην ατζέντα των επισκέψεων του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας το υποβάθμισε.

Η Τουρκία πάντοτε προσπαθούσε να κατάσχει περιουσίες μειονοτήτων, να τις εκφοβίζει και να πιέζει τα μέλη τους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Επέβαλε βαρείς φόρους στις μειονότητες, κατασχέθηκαν περιουσίες των ιδρυμάτων και δεν αναγνωριζόταν ως νομικές οντότητες,

Το Πατριαρχείο «Φαναρίου» ήταν ένας από τους κύριους στόχους των πολιτικών της Τουρκίας. Το 1923 το τουρκικό κράτος υποστήριξε την δημιουργία του Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου για να δημιουργήσει προβλήματα στο Πατριαρχείο «Φαναρίου» , ενώ ο εκπρόσωπός του Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου είναι σήμερα προφυλακισμένος για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Το 1936 η Τουρκία κατάσχε σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, το Πατριαρχείο «Φαναρίου» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως νομική οντότητα, ενώ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που εκπαίδευε κληρικούς για το Πατριαρχείο, αναγκάστηκε να κλείσει το 1971 και παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα.

Επίσης, ενώ ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος του πλανήτη θεωρεί τον Πατριάρχη «Φαναρίου» ως Οικουμενικό, η Τουρκία τον θεωρεί μόνο ως θρησκευτικό ηγέτη των 3000 ελληνορθόδοξων που ζούν στη χώρα.

Το τελευταίο πλήγμα προς το Πατριαρχείο ήταν μια νομική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου πρέπει να έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Είναι χαρακτηριστική η περσινή συνέντευξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS όπου ανέφερε ότι αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν το Πατριαρχείο συνιστούν ντροπή για την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Το Πατριαρχείο ίσως αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα και οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πολλές, διότι τότε η Ρωσική Εκκλησία, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, θα αναλάβει την ηγεσία των απανταχού Ορθόδοξων.

Η επίλυση των προβλημάτων είναι αναγκαία ώστε η Τουρκία να μπορεί να αποδείξει πως είναι μια πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα. Πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση που ταυτόχρονα συνιστά την μόνη λογική οδό ανάληψης πρωτοβουλιών".

Ο Ορχάν Κεμάλ Τσενγκίζ, είναι αρθρογράφος της εφημεριδας Zaman και πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , νομικός και συγγραφέας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: