Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η χορήγηση μεθαδόνης πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία

 Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προγραμματίζεται να επεκταθεί η λειτουργία των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στους εξαρτημένους από την ηρωίνη, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες αλλά και για να εκλείψουν οριστικά οι λίστες αναμονής.
Στα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, Ειδικών Παθήσεων, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου) όπου σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων θα προστεθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, το Άγιος Δημήτριος, και μέχρι το τέλος του μήνα θα ακολουθήσουν και τα νοσοκομεία 424, Θεαγένειο και Γεννηματάς, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουν και σε νοσοκομεία των Αθηνών. Το κόστος της ολιστικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων (στην οποία περιλαμβάνεται εκτός από τη χορήγηση υποκατάστατου και πλήρης ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη) ανέρχεται στα 400 ευρώ μηνιαίως για κάθε εξαρτημένο, ποσό πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κάθε χρήστης χρειάζεται περίπου 100 ευρώ ημερησίως για
τη δόση του.   
  Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Τιμοσίδης μαζί με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη και Κώστα Γασγαλίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.     Ο κ Λοβέρδος επισήμανε ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που ζήτησε τη λειτουργία μονάδας υποκατάστατων στους κόλπους της, ενώ ο κ Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει τη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στο πρώτο Δημοτικό Ιατρείο που θα λειτουργήσει.
    Ο κ Γασγαλίδης από την πλευρά του επισήμανε ότι σύντομα θα λειτουργούν 13 μονάδες χορήγησης υποκατάστατων στη Θεσσαλονίκη ενώ σε δύο μήνες θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της λίστας αναμονής στην οποία περιμένουν εδώ και χρόνια περίπου 900 εξαρτημένοι.
    Σύντομα η λίστα της ντροπής θα τελειώσει και η αναμονή για την χορήγηση υποκατάστατων δεν θα ξεπερνά τους 1-3 μήνες, ανέφερε ο κ Τιμοσίδης.
    Στις μονάδες υποκατάστασης εξυπηρετούνται μόνο όσοι είναι γραμμένοι στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ από τον οποίο ειδοποιούνται τηλεφωνικώς και γραπτώς για να προσέλθουν στα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι δεν χάνουν τη σειρά τους στη λίστα οι εξαρτημένοι τους οποίους δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ο ΟΚΑΝΑ είτε επειδή άλλαξαν τόπο διαμονής είτε επειδή είναι φυλακισμένοι. Η κ Μαλλιώρη τονίζοντας ότι είναι γνωστό πως σε όλες τις φυλακές του κόσμου υπαρχουν κρατούμενοι που βρίσκουν ουσίες, ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία μονάδων υποκατάστασης ή στεγνών προγραμμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.   
  Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα της δωρεάς οργάνων και κάλεσε στους παρευρισκόμενους να συμπληρώσουν έντυπα δωρεάς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι στόχος είναι να αντιστοιχούν 7 δωρητές οργάνων σε κάθε 1.000.000 πολιτών.     Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε ότι προβλέπει τη μείωση των προνοιακών ιδρυμάτων από 100 σε 50 ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μία ψηφιακή λίστα δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις και να εξοικονομηθούν 250 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα περάσουν στο ΕΣΥ όλα τα κέντρα αποκατάστασης, ότι οι άδειες για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος θα χορηγούνται από τους Ιατρικούς Συλλόγους και ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο όμως ο νόμος θα ορίζει ειδικό καθεστώς φορολόγησης γι αυτούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: