Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο

TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ/Αγγελιοφόρος
Μείωση μισθών έως και 1.600 ευρώ το μήνα και ανώτατο ύψος συνολικών αμοιβών από το Δημόσιο κάτω από τις 3.000 ευρώ, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την επόμενη εβδομάδα η τελική ρύθμιση κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή. Οπως όλα δείχνουν, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα διαμορφώνεται στις 2.200 ευρώ χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, ενώ αν συνυπολογιστούν αυτά τα δυο επιδόματα (που θα δίνονται υπό προϋποθέσεις) τότε θα φτάνει περίπου στα 2.700 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι πλην του «οικογενειακού επιδόματος» και του επιδόματος «ειδικών συνθηκών», ενώ δημιουργούνται δύο νέα επιδόματα: «θέσης ευθύνης» και «αποδοτικότητας». Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 – 1.666 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Τι αλλάζει
Η σημαντική διαφορά είναι ότι σήμερα πέραν των βασικών μισθών, υπάρχουν και τα επιδόματα που προσαυξάνουν τις τελικές αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο παύουν να υφίστανται και πλέον οι τελικές αποδοχές θα είναι κοντά στο βασικό μισθό. Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται με τη μερική ενσωμάτωση ορισμένων από τα επιδόματα. Ωστόσο, το άθροισμα των σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από 711 ευρώ θα αυξηθεί σε 780 ευρώ. Δεδομένου ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς όμως δε θα υπάρχει πλέον η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του από 853 ευρώ θα μειωθεί σε 780 ευρώ. Αντίστοιχες αναπροσαρμογές προβλέπονται και για τους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών υπαλλήλων.
Τα επιδόματα
Οι νέοι βασικοί μισθοί, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο, θα προσαυξάνονται με την προσθήκη των επιδομάτων:
1. Ειδικών συνθηκών, που θα απορροφήσει και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που χορηγείται σήμερα.
2. Οικογενειακό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.
3. Θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι.
4. Παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους.
Τα υψηλότερα επιδόματα λαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και αυτοί θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Αντίθετα μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τους υπαλλήλους των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και του υπουργείου Παιδείας (διοικητικοί υπάλληλοι).
Εξάλλου, με βάση την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό, από τις ρυθμίσεις αυτές προκύπτουν τα εξής:
• Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.
• Δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλλήλων.
• Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.
Σταδιακή εφαρμογή;
Επίσης, έγινε γνωστό ότι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής των μέτρων, σε μια διετία και όχι εφάπαξ, ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις των θιγόμενων υπαλλήλων, αν και οποιαδήποτε απόφαση περί μεταβατικής περιόδου για το «κούρεμα» των μισθών θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας.
Ακόμη, στο Υπουργικό συζητήθηκε το ενδεχόμενο να τεθεί ένα ανώτατο επίπεδο στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπεται στο βαθμολόγιο, θα επανακαθοριστούν και οι αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: