Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η νομική «κραυγή» ενός Διστομίτη δικηγόρου

Μια τραγική διάσταση της Σφαγής του Διστόμου το 1944 απο τους Ναζί έδωσε με αφορμή σχετικό Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Χάγης ο συμμετέχων Διστομίτης δικηγόρος, κ. Μιλτιάδης Σφουντούρης, για να ανατρέψει τους γερμανικούς νομικούς ισχυρισμούς ότι  η Γερμανία έχει «ασυλία» (ετεροδικία), σε περιπτώσεις που την ενάγουν ιδιώτες για πολεμικές αποζημιώσεις: »Οι 218 σφαγιασθέντες κάτοικοι του Διστόμου, ανάμεσά τους και 57 παιδιά κάτω των 17 ετών, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι… φορούσαν στρατιωτικές στολές και κρατούσαν όπλα; Διότι μόνο έτσι θα μπορούσαν οι Γερμανοί νομικοί να ισχυριστούν οτι έκαναν, δήθεν, πολεμική πράξη. Απλά ήταν ένα στιγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας! Πολύ περισσότερο που 1 στους 4 νεκρούς ήταν αβάπτιστα μωρά λίγων μηνών, παιδάκια, άγουροι έφηβοι».Το επιστημονικό συμπόσιο, που  διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε θέμα «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την ετεροδικία του κράτους».
Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής, κ. Μιλτιάδης Σφουντούρης, που μαζί μετον Πρόεδρο της Ενωσης, κ. Καρκούλια, βρίσκεται στη Χάγη , εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «αύριο Τετάρτη θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις εντός της αιθούσης».
«Εμείς ζητάμε», είπε ο 56χρονος δικηγόρος, «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων υπέρ της αποζημίωσης των συγγενών των θυμάτων. Η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Σήμερα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης  Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ιταλικής πλευράς και μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αφού υποστήριξαν ότι η ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών. Τόνισαν δε ότι τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: