Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα «μετρούν» οι αποδείξεις από supermarket και διόδια

Δεν θα «μετρούν» οι αποδείξεις από supermarket και διόδια
Εισηγήσεις για νέες αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι εισηγήσεις προβλέπουν επίσης και μια άκρως επιβαρυντική για τους φορολογούμενους αλλαγή: Τη μη αναγνώριση των αποδείξεων που εκδίδουν τα σούπερ μάρκετ.

Το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε πρόσφατα το μέτρο των αποδείξεων προκειμένου να μην δίνει επιστροφές στους φορολογούμενους που προσκομίζουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από τις προβλεπόμενες. Η βασική αλλαγή ήταν η κατάργηση της δυνατότητας επιστροφής φόρου και η υποχρέωση για όλους τους φορολογούμενους να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους προκειμένου να τους αναγνωριστεί το σύνολο του νέου αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ. ΄Ενας φορολογούμενος, για παράδειγμα, με εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει αρχίσει να εξασθενεί επικίνδυνα, στο υπουργείο αναζητούν τρόπους για να το ενισχύσουν. Στο πλαίσιο αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες προτείνουν τα εξής:

1. Να καταργηθεί η αναγνώριση αποδείξεων από ορισμένους κλάδους οι οποίοι κατά κανόνα εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Τέτοιος κλάδος είναι αυτός των σούπερ μάρκετ, ενώ προτείνεται να μην αναγνωρίζονται και οι αποδείξεις από διόδια. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι αν περάσουν αυτές οι αλλαγές χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο αποδείξεων και πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα, τότε μεγάλο μέρος των αποδείξεών τους (π.χ από τα σούπερ μάρκετ) δεν θα αναγνωρίζεται.

2. Να διπλασιάζεται η αξία των αποδείξεων που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ. Έτσι, μια απόδειξη 100 ευρώ από έναν ηλεκτρολόγο θα μετράται 200 ευρώ από την εφορία αναφορικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίμετρο για την επιβάρυνση που θα φέρει στους φορολογούμενους η κατάργηση της αναγνώρισης των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: