Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Στο ΣτΕ ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Με διαδικασίες εξπρές συζητήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Η απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Μέχρι να εκδοθεί αυτή η απόφαση «πρότυπης δίκης» από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τους ημιυπαίθριους έχουν «παγώσει».

Το θέμα εξετάζεται στο ΣτΕ (με πρόεδρο τον Παναγιώτη Πικραμμένο και εισηγήτρια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου) με αφορμή τις προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.

Τους δικαστές του ΣτΕ απασχόλησε η άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τους προσφεύγοντες κατοίκους υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα, κλείστηκαν ημιυπαίθριοι χώροι και έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης, αλλά και κατασκευάστηκαν πατάρια τα οποία δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες.

Η Πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: