Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ιστορίες ζωής στα συσσίτια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανέχειας αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 2.500  κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καθημερινά συνωστίζονται στις ουρές έξω από τα 32 συσσίτια του πολεοδομικού συγκροτήματος, περιμένοντας για ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Μετανάστες, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ο καθένας έχει από μία θλιβερή ιστορία να διηγηθεί.
Για την 56χρονη Δήμητρα η διαδρομή από το σπίτι της μέχρι την εκκλησία των Αγίων Πάντων, στη Μοναστηρίου, έχει γίνει μία καθημερινή συνήθεια τα τελευταία πέντε χρόνια. «Πριν από καιρό, αν μου έλεγε κάποιος ότι σήμερα θα βρισκόμουν στην ουρά για το συσσίτιο της εκκλησίας, δε θα το πίστευα», μας λέει ζητώντας να μην αναφερθεί το επώνυμό της. Οπως εξηγεί, ο θάνατος του άντρα της και ένα δάνειο που πήρε πριν από λίγα χρόνια, ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την ίδια. «Η ζωή, τα φέρνει όπως θέλει κι έτσι έφτασα εδώ. Τώρα βασίζομαι στο συσσίτιο και για δουλειά ούτε λόγος. Εδώ δε βρίσκουν οι νέοι, θα βρούμε εμείς;», αναρωτιέται.
Δίπλα της, στην ουρά του συσσιτίου, περιμένει η κ. Χανούμ από τη Γεωργία. «Ευχαριστώ πάρα πολύ την εκκλησία για το φαγητό, το ψωμί, τα ρούχα», μας λέει με σπαστά ελληνικά. Δέκα χρόνια μετράει στη Θεσσαλονίκη και, όπως εξηγεί, οι πιο καλές φίλες της είναι οι εθελόντριες του συσσιτίου. «Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτές. Ο Θεός να τις έχει καλά για την αγάπη και το φαγητό που μας δίνουν», λέει και κάνει το σταυρό της. Ενα ζεστό πιάτο φαγητό για τον ίδιο και την οικογένειά του περιμένει και ο 56χρονος Μπόρις από τη Ρωσία. «Οταν δούλευα στις οικοδομές, τα βγάζαμε πέρα μετά δυσκολίας, αλλά μόλις αρρώστησα χάθηκαν τα πάντα. Τώρα παλεύουμε για να ζήσουμε κι εγώ και η οικογένειά μου», δηλώνει.(Αγγελιοφόρος Θεσσαλονίκης)
Στη φωτό:   Περισσότερα από 2.500 άτομα συνωστίζονται καθημερινά στις ουρές έξω από τα 32 συσσίτια του πολεοδομικού συγκροτήματος       

Δεν υπάρχουν σχόλια: