Στο Αφγανιστάν η ευθύνη για την φυλακή Μπάγκραμ
Αφγανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν το Σάββατο να αναλάβουν την ευθύνη για τη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στη Μπάγκραμ, βόρεια της Καμπούλ, εξέλιξη [που κατά δυτικούς αναλυτές ίσως κλείσει ένα άσχημο κεφάλαιο στην υπόθεση των συλλήψεων μαχητών από τους Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, μετά το 2001.

Η φυλακή Μπάγκραμ -όπου στρατιώτες των ΗΠΑ ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου δυο κρατούμενους το 2002- αποτελεί, μαζί με εκείνη στην Ακτή Γκουαντάναμο σε υπενοικιασμένο έδαφος της Κούβας και αυτή στο Άμπου Γράιμπ στο Ιράκ, σύμβολο της μεταχείρισης των κρατουμένων από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.

Η φυλακή, που τέθηκε ξανά σε λειτουργία στην διάρκεια του πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στεγαζόταν σε πρώην υπόστεγα αεροσκαφών του Σοβιετικού στρατού, έως ότου αντικαταστάθηκε με ένα κτίριο αξίας 60 εκατ. δολαρίων που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον πληροί τα διεθνή πρότυπα.

Ο στρατός των ΗΠΑ προσπαθούσε επί αρκετό καιρό να μεταβιβάσει την ευθύνη για τη φυλακή στην Αφγανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι είχε δηλώσει ότι έπρεπε να δοθεί ένα τέλος στις συλλήψεις από ξένες δυνάμεις στο Αφγανικό έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι «υπεγράφη συμφωνία που προβλέπει ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει τη λειτουργία της φυλακής, τις έρευνες, την προφυλάκιση και τις δίκες» όσων κρατούνται σε αυτήν.

Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε ότι το Αφγανικό προσωπικό αναμένεται να βρίσκεται στη φυλακή τον Μάρτιο και να αναλάβει την ευθύνη ως τα τέλη του 2010. «Το Αφγανικό υπουργείο Αμύνης θα αρχίσει σε μερικές ημέρες να εκπαιδεύει μια μονάδα που θα αναλάβει την ευθύνη για τη φυλακή», σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Σταδιακά το υπουργείο Άμυνας θα μεταφέρει την ευθύνη στην δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο συνταγματάρχης Στίβεν Κλάτερ δήλωσε ότι σήμερα στην Μπάγκραμ βρίσκονται περίπου 750 έγκλειστοι, ανάμεσά τους 30 μη Αφγανοί. Οι φυλακισμένοι εκεί δεν έχουν δικηγόρους ούτε πέρασαν ποτέ από δίκη--η Ουάσινγκτον αναγκάστηκε να τερματίσει την πρακτική αυτή στο Ιράκ πέρυσι, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες και τους όρους κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή.