Η ελληνική πρωτεύουσα των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους. Η έδρα της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, της Δόξας Δράμας. Η πόλη με τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή. Ο τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Μόλις φτάσαμε στη Δράμα.
Σε όλες τις σημαντικές φάσεις της ελληνικής ιστορίας η πόλη της Δράμας έχει ισχυρή παρουσία. Σύμφωνα με γραπτά ιστορικά μνημεία, πρωτοκατοικήθηκε στους προϊστορικούς χρόνους. Οι κάτοικοί της καλλιεργούσαν την άμπελο, ενώ ήταν και λάτρεις του θεού του οίνου Διονύσου.
Εισβολείς
Το 1370μ.Χ. η πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, δέκα χρόνια αργότερα καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους για να απελευθερωθεί το 1913 κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι Βούλγαροι κατακτητές επέστρεψαν το 1916 στο πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να αποχωρήσουν το 1918. Κατέλαβαν όμως και πάλι τον νομό μερικά χρόνια αργότερα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας συνασπισθεί με τη ναζιστική Γερμανία. Η εισβολή των βουλγαρικών και των γερμανικών στρατευμάτων έγινε τον Απρίλιο του 1941 και έκτοτε άρχισε μια συστηματική προπαγάνδα με σκοπό τον εκβουλγαρισμό των τοπικών πληθυσμών.
Οι ηρωικοί κάτοικοι της Δράμας ωστόσο αντιστάθηκαν σθεναρότατα και επέδειξαν απίστευτη γενναιότητα απέναντι στους εισβολείς. Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1944, οι Βούλγαροι εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τη Δράμα μετρώντας σημαντικές απώλειες.
Φεστιβάλ ταινιών
Μεταπολεμικώς η πόλη εξελίχθηκε σημαντικά. Ως πρωτεύουσα του νομού είναι μήτρα των διοικητικών και πολιτιστικών εξελίξεων, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια η πόλη αποτελεί και σημαντικό πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. Στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης αλλά και του νομού ευρύτερα συνέβαλε σημαντικά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ειδικά από τότε που απέκτησε και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, η Δράμα κατάφερε να γίνει γνωστή σχεδόν σε όλη την υφήλιο.
Τα θέλγητρα της πόλης είναι πολλά και πλούσια. Είναι ικανά να γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή. Και ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: η πόλη διαθέτει τρία πολύ σημαντικά μουσεία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο καλύπτει με τα εκθέματά του την ιστορική διαδρομή από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Το Λαογραφικό Μουσείο, που θεμελιώθηκε το 1979 για να στεγάσει το Λύκειο Ελληνίδων της Δράμας. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται εκκλησιαστικοί και καλλιτεχνικοί θησαυροί συνδεδεμένοι με την τοπική εκκλησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου