Μοιάζει με οργάνωση ανώνυμων αλκοολικών, όπου οι συμμετέχοντες κάθονται όλοι μαζί και συζητούν για τον εθισμό τους μέχρι να πειστούν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτόν. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το πάθος λέγεται «φανατικός ισλαμισμός» και από αυτό προσπαθούν να απεξαρτηθούν Σαουδάραβες κρατούμενοι, όλοι φανατικοί της Τζιχάντ μέχρι το κόκαλο. Πρόκειται για τρομοκράτες που έχουν τοποθετήσει βόμβες, έχουν σκοτώσει αθώους ανθρώπους και έχουν συμμετάσχει σε διάφορων ειδών μηχανορραφίες της «Αλ-Κάιντα». Για να τους «συνετίσει» όμως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Με τη βοήθεια ιερέων, ψυχολόγων και ειδικών του ισλαμικού νόμου προσφέρει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκατάστασης, με στόχο την επιστροφή των εξτρεμιστών στη φυσιολογική ζωή.
Το ειδικό αυτό κέντρο έχει χτιστεί στο Ριάντ κι εκεί έχουν μεταφερθεί πολλοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρόφιμοι του Γκουαντάναμο. Οι ισλαμιστές μένουν σε ομάδες των είκοσι ατόμων, ζουν μαζί και «φοιτούν» μαζί. Μόλις φτάσουν στις εγκαταστάσεις, λαμβάνουν μια βαλίτσα με παραδοσιακά ρούχα, ένα ψηφιακό ρολόι, διδακτικό υλικό και θρησκευτικά κείμενα. Το συγκρότημα είναι καλά εξοπλισμένο και παρέχει τη δυνατότητα κάθε είδους σπορ και ψυχαγωγίας, αφού οι αρχές έχουν προνοήσει και για τη σωματική εκτόνωση των κρατουμένων φτιάχνοντας αίθουσες με βιντεοπαιχνίδια και πινγκ-πονγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μεταφερθεί ένας κρατούμενος στο κέντρο αποκατάστασης περνάει μία βδομάδα με τους συγγενείς του, έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλά η μετάβασή του στο κέντρο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για τη μετέπειτα επανένταξή του στην κοινωνία. Οι αρχές εγγυώνται εργασία αλλά και μέσο μεταφοράς σε όσους παίρνουν εξιτήριο.
Οπως αποκαλύπτουν οι υπεύθυνοι, το διαφορετικό αυτό πρόγραμμα αποκατάστασης γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά, το 2007 «συνετίστηκαν» 1.700 τρομοκράτες, οι οποίοι πλέον διάγουν μια φυσιολογική ζωή. Το επιτυχημένο πείραμα της Σαουδικής Αραβίας έσπευσαν να αντιγράψουν και άλλες αραβικές κυβερνήσεις, όπως της Υεμένης, της Αλγερίας και των Εμιράτων, πεπεισμένες ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια έξυπνη εναλλακτική λύση αντί της σκληρής φυλακής. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου