Αρρηκτα συνδεμένος εμφανίζεται να είναι ο καλός ύπνος με το αδυνάτισμα. Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο μεταβολισμό, τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, τις ορμόνες και τη λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν τα περιττά κιλά.
Μία από τις πρώτες σχετικές έρευνες ήταν αυτή που διεξήχθη από το Walter Army Medical Center στην Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον ερευνητή Αρν Ελίασον. Στην έρευνα συμμετείχαν δεκατέσσερις νοσοκόμες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το βαθμό της βραδινής τους ξεκούρασης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνες που κοιμούνταν λιγότερο είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τις πιο ξεκούραστες. Γιατί; Σύμφωνα με τον Ελίασον, ο λιγοστός ύπνος έχει επιπτώσεις σε ορμονικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, μειώνει την παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού, επιφέροντας έτσι πιο έντονο αίσθημα πείνας.
Πιο πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις σε ποντίκια. Οπως ανέφεραν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Obesity», όλα τα ποντίκια ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όμως το βάρος τους αυξήθηκε κατά 48% όταν κατανάλωναν την τροφή σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται, και μόλις κατά 20%, όταν την κατανάλωναν στις συνηθισμένες ώρες φαγητού.
Σε άλλα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντέιτον στο Οχάιο παρατήρησαν ότι παρά το γεγονός πως η λήψη φρουκτόζης αυξάνει πάντα την αρτηριακή πίεση στα τρωκτικά, η αύξηση αυτή ήταν θεαματική, όταν η φρουκτόζη καταναλωνόταν σε ώρες ύπνου. Ακριβώς το ίδιο παρατηρήθηκε και με το μεταβολισμό του αλατιού. «Υπάρχουν πλέον πολλές αποδείξεις ότι η διατάραξη των βιολογικών ρυθμών αλλοιώνει το μεταβολισμό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς όσους εργάζονται τη νύχτα και όσους παραλείπουν το πρωινό: δεν αποτελούν τυχαία δύο κατηγορίες ανθρώπων με προδιάθεση στην παχυσαρκία και την εμφάνιση καρκίνου» δήλωσε η Ντιάνα Αρμπλ από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου