Μια νέα, πιο οικονομική και κυρίως πιο ήπια μέθοδο από το συμβατικό bypass γι την αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών μελετούν Γερμανοί επιστήμονες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος βιολογικού bypass που βασίζεται στην αυτοΐαση των αρτηριών.
Ενας από τους πρωτοπόρους της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ο Γερμανός καθηγητής του Max-Planck Institute Βόλφγκανγκ Σάπερ, ο οποίος αρχικά δοκίμασε να περιδέσει τη μηριαία αρτηρία ενός ζώου με ένα νήμα. Οπως παρατήρησε, η ροή του αίματος άρχισε να διοχετεύεται μέσω μικρότερων αγγείων, τα οποία στην αρχή ήταν αρκετά στενά, αλλά στην πορεία άρχισαν να διευρύνονται αρκετά μέχρι που μετατράπηκαν σε παρακαμπτήριες αρτηρίες.
Με λίγα λόγια, γύρω από τη μηριαία αρτηρία δημιουργήθηκε ένα φυσικό bypass. Η δημιουργία του βασίζεται στον εξής κανόνα: Οταν μέσα από μια φλέβα ρέει περισσότερο και με μεγαλύτερη πίεση αίμα, τότε η διάμετρός της αυξάνεται. Η επιτάχυνση της ροής του αίματος, δηλαδή, πυροδοτεί τη διαδικασία ανάπτυξης των αρτηριών, γνωστή και με τον όρο αρτηριογένεση. Κάτι τέτοιο εξηγεί επίσης και το λόγο για τον οποίο η συχνή άσκηση κάνει τόσο καλό στην καρδιά.
Η αρτηριογένεση λαμβάνει χώρα όταν τα παλιά αιμοφόρα αγγεία στενεύουν με τον καιρό, μια διαδικασία που έχει αποδειχτεί ότι δεν συμβαίνει μόνο στα πόδια αλλά και στον εγκέφαλο, την καρδιά και την πύελο. Η αυξημένη πίεση πυροδοτεί τη δράση ενός γονιδίου που βρίσκεται κρυμμένο στον πυρήνα των κυττάρων των αγγείων. Αυτό με τη σειρά του παράγει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προσελκύει τα μονοκύτταρα του αίματος, με αποτέλεσμα η περιοχή να τροφοδοτείται από παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξή της. Κάπως έτσι, λοιπόν, μετατρέπονται τα δευτερεύοντα αγγεία σε κανονικές αρτηρίες.
Στα μειονεκτήματα αυτής της υπό ανάπτυξης μεθόδου συγκαταλέγεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του βιολογικού bypass, καθώς επίσης και το γεγονός ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι ο ασθενής να μην καπνίζει και να ασκείται. ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου