Αυξημένη συχνότητα σιφώνων ή στην καθομιλουμένη ανεμοστρόβιλων σημειώνονται πλέον και στη Θεσσαλία όπως σημειώνει σήμερα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας, ο διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας (φωτό), διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρώτος μελέτησε συστηματικά και προώθησε την επιστημονική έρευνα και μελέτη των φαινομένων αυτών στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο.
O κ. Σιούτας έχει αναπτύξει σημαντικό επιστημονικό έργο συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύοντας πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες σε επιστημονικές εκδόσεις. Πρόσφατα ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Συνεδρίου που έγινε στη Γερμανία, ενώ κλήθηκε από το ευρωπαϊκό εργαστήριο σφοδρών καταιγίδων (ESSL), να διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Συνέδριο του 2011 στην Ελλάδα.
Από την ερευνητική ομάδα του μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα, με τους Alexander Keul από την Αυστρία και τον Wade Szilagyi από τον Καναδά, πραγματοποιήθηκε σημαντική έρευνα για την πρόγνωση των σιφώνων θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν σε διεθνή Συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε τεύχος του επιστημονικής έκδοσης «Atmospheric Research».
Εκεί αποδείχτηκε ότι η πρόγνωση εμφάνισης θαλάσσιων σιφώνων επιτεύχθηκε σε υψηλό ποσοστό (94%), στις περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, καθώς και της Αδριατικής θάλασσας. Η ερευνητική ομάδα, ύστερα από τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, εξετάζει την εφαρμογή της μεθοδολογίας αυτής και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου