Eταιρείες, φαντάσματα, δαίδαλος συναλλαγών, τιμολόγια που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εμπορεύματα που κοστολογούνται στο εκατονταπλάσιο της αξίας και κέρδη που μένουν αφορολόγητα. Το πανόραμα των offshore περιλαμβάνει «εταιρείες γραμματοκιβώτια» σε παραδείσους όπως τα νησιά Καϊμάν, το Τουβάλου και οι Παρθένοι νήσοι.
Πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο Κολωνάκι και στην Αράχωβα ανήκουν σε... υπεράκτιους ιδιοκτήτες, ενώ η «ευρηματικότητα» του Ελληνα επινόησε ακόμα και ιατρικά φακελάκια να κατατίθενται σε offshore. Η δε νέα μόδα είναι η αμοιβή επαγγελματιών και στελεχών επιχειρήσεων να μην πληρώνεται εν Ελλάδι, αλλά μέσω π.χ. Κύπρου, με τη βοήθεια της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας.Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν πολυτελή ακίνητα και βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας, που περνούν αφορολόγητα από χέρι σε χέρι μαζί με τη μετοχή της offshore, ενώ οι καταβληθέντες φόροι δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ!
«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς, οικονομικός επιθεωρητής, επικεφαλής στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο αριθμός των offshore σήμερα στην Ελλάδα είναι άγνωστος, αφού αρκετές ανοίγουν και κλείνουν, διεκπεραιώνοντας μόνο μια συναλλαγή. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ανέρχονται σε 10.000, πλέον, όσων διαθέτουν ακίνητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου