|
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι «παγώνοντας» τις εκφράσεις, με τη βοήθεια του Botox, επηρεάζεται η ικανότητά μας να κατανοούμε φράσεις που εκφράζουν συναίσθημα. Η νέκρωση των μυών που παράγουν τους μορφασμούς μας αποδεικνύεται ότι μας δυσκολεύει όχι μόνο στην έκφραση των συναισθημάτων μας αλλά σταδιακά και στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων, όταν αυτά διατυπώνονται σε κείμενα. Αυτό σημαίνει ότι μπερδεύεστε και μπερδεύετε τους άλλους με το «βαλσαμωμένο» πρόσωπό σας. Πριν το Botox μπαίνατε γρηγορότερα στο νόημα ενός γραπτού που περιείχε συναισθήματα.
|
Οι ψυχολόγοι, εξετάζοντας 40 άτομα που είχαν κάνει διορθωτική επέμβαση με Botox (αποκαλείται και δηλητήριο του νευρικού συστήματος), στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών, εντόπισαν ότι αργούν να καταλάβουν τη σημασία μίας φράσης που μαρτυρά συναίσθημα όπως χαρά ή λύπη. Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει ότι «όταν χαμογελάς, χαμογελάει όλος ο κόσμος μαζί σου», και μοιάζει να είναι αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση όπως οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν δεν μπορείς να συνοφρυώνεσαι, τότε όλος ο κόσμος δεν μπορεί να σε «συγκινήσει», γιατί παύει να σου φαίνεται λυπηρός ή εκνευριστικός. Αυτό σημαίνει ότι η αδυναμία μας να ανταποκριθούμε σε ένα συναίσθημα με εκφράσεις του προσώπου, μας αναγκάζει να ακυρώσουμε τελείως την ύπαρξή του και να το παραβλέψουμε.
|
Κανονικά ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στην περιοχή της συνοφρύωσης και η περιοχή με τη σειρά της στέλνει πίσω το σήμα στον εγκέφαλο. Αφού όμως με το Botox δεν υπάρχει συνοφρύωση, η διαδικασία αυτή παρεμποδίζεται. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους αισθητικούς και πλαστικούς χειρούργους καθώς δημιουργεί προβλήματα στην ανθρώπινη επικοινωνία. Άλλοι βέβαια λένε ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους ή για την ακρίβεια λιγότερο λυπημένους. Μήπως όμως λιγότερο συναίσθημα σημαίνει φτωχή και ανούσια επικοινωνία; |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου