Ελπίδες για εκατομμύρια πάσχοντες από αλλεργίες δίνουν οι πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπείες με τα ανασυνδυασμένα υποαλλεργικά αλλεργιογόνα, αλλά και η «αποκρυπτογράφηση» από τους επιστήμονες για πρώτη φορά των (δύσκολων) τροφικών αλλεργιών.
«Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από πρόσφατες μελέτες που παρουσίασε ο Αυστριακός Ροδόλφος Βαλέντα (από το Christian Doppler Laboratory for Αllergy Research, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης), γνωστός στην ιατρική κοινότητα για τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με την παραγωγή ανασυνδυασμένων υποαλλεργικών αλλεργιογόνων για θεραπευτικούς κυρίως σκοπούς», λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας κ. Καλλιόπη Κόντου-Φίλη.
«Ο αριθμός των διαφορετικής προέλευσης αλλεργιογόνων που έχουν μελετηθεί επαρκώς έως σήμερα σε κλινικές μελέτες και σύντομα θα διατίθενται για θεραπεία, είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένος και αφορά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, δηλαδή ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα». Τα νέα εμβόλια (με την ονομασία Recombinant Αllergens ή Ras) έχουν παραχθεί χάρη στις εξελίξεις της βιοτεχνολογίας, αλλά και την πρόοδο στην κατανόηση των μοριακών χαρακτηριστικών των αλλεργιογόνων. Παρασκευάζονται είτε τροποποιώντας το γονίδιο του αλλεργιογόνου είτε αφαιρώντας ένα μόριο από την πρωτεΐνη του.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα ασφαλή σκευάσματα («εμβόλια αλλεργιογόνων»), που επιτρέπουν την «απευαισθητοποίηση» των αλλεργικών ασθενών γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς σημαντικές αντιδράσεις κατά την ανοσοθεραπεία (που παρατηρούνται στα υπάρχοντα)», εξηγεί η κ. Κόντου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου