Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: 12 φορές του έκλεισε ο Δήμος το καφέ και αυτός το ξανάνοιγε !

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ
Το αέναο παιχνίδι... της γάτας και του ποντικιού θυμίζει η προσπάθεια των αρμόδιων μηχανισμών ελέγχου στη Θεσσαλονίκη να επιβάλουν τη νομιμότητα, να διατηρήσουν την τάξη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία που είχε καταλάβει παρανόμως τον πεζόδρομο της Βατικιώτη, με τραπεζοκαθίσματα κι άλλες αυθαίρετες κατασκευές, ενώ λειτουργούσε το κατάστημά του χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σφραγιστεί. Ο δήμος προχώρησε μετά βαΐων και κλάδων στην κατεδάφιση αυτών των αυθαίρετων κατασκευών, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και τηλεοπτικών συνεργείων. Μόνο που, όταν όλοι έφυγαν, ο επιχειρηματίας... ξανάνοιξε το κατάστημά του. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, αυτή ήταν η 12η φορά που έκανε κάτι ανάλογο, αγνοώντας καταφανώς το νόμο και το... κοινό αίσθημα περί ευταξίας.
Αυτή η απαράδεκτη για την πλειοψηφία πρακτική φαίνεται πως για κάποιους αποτελεί συνήθεια. Μια συνήθεια που τους επιτρέπει να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς άδεια, να απλώνουν τραπεζοκαθίσματα εκεί που δεν πρέπει, να στήνουν τέντες και σόμπες-μανιτάρια όπου τους βολεύει. Στην πόλη-πρωτεύουσα των καφέ, των μπαρ, των φαγάδικων και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο δημόσιος χώρος τείνει να χάσει το νόημά του, αν όχι την ίδια την υπόστασή του. Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιοι μηχανισμοί ελέγχου που... κυνηγούν το αυτονόητο μοιάζουν ανήμποροι να επιβάλουν την τάξη, αφού στο βωμό του κέρδους κάποιοι αγνοούν τα όποια πρόστιμα, τα όποια μέτρα.
 
Πόσο αποτελεσματικά είναι όμως τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της; Σύμφωνα με την κ. Γούλα, η Δημοτική Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει τόσο σε περιπτώσεις αποσφράγισης καταστημάτων, όσο και σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Αυτές είναι βέβαια δύο από τις συνολικά 28 αρμοδιότητες που έχουν να καλύψουν οι μόλις 174 δημοτικοί αστυνόμοι.
Από την πλευρά της, η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού προωθεί τη διαγράμμιση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων, σε όλη την πόλη, έτσι ώστε οι χώροι αυτοί να είναι ευδιάκριτοι, ενώ στο ίδιο πλαίσιο οι χώροι αυτοί αποτυπώνονται και στον ψηφιοποιημένο χάρτη του δήμου. Η αρχή έγινε με την Ικτίνου και τη Ζεύξιδος, όπου και πάλι όμως κάποιοι καταστηματάρχες δε διστάζουν να «ξεπεράσουν» τις κίτρινες γραμμές τις βραδινές ώρες, όταν οι πελάτες πληθαίνουν. Ετσι, το «μπαλάκι» πέφτει και πάλι στη Δημοτική Αστυνομία για έλεγχο και αστυνόμευση της περιοχής.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: