Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα συζητά το ΥΠΕΚΑ

Κινητικότητα παρατηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να υιοθετεί προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ύψους των προστίμων καθώς και για πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων όπως στην Α΄ κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά) καθώς και σε κτήρια τα οποία έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).
Το ΤΕΕ θεωρεί επίσης αναγκαία και την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να «δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Εκπρόσωποι άλλων φορέων ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται τα πρόστιμα ωστόσο η συζήτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά».
Η τελική ρύθμιση με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη 25. Αυγούστου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ειδικό πρόστιμο για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρέτου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας: τα τετραγωνικά του παράνομου κτίσματος επί την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο (αν δεν υπάρχει, θα χρησιμοποιείται η ελάχιστη της ευρύτερης περιοχής), επί 15% και επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο είδος της παρανομίας.
Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό αν το κτίριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Στο μισό μειώνεται και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφάπαξ με έκπτωση 20% ή τμηματικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη εντός 8 μηνών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξετάζει πρόταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων προκειμένου να διευκολύνει όσους πολίτες υπαχθούν στη ρύθμιση.
Με την αίτηση θα καταβάλλεται παράβολο ύψους 500 ευρώ για παράνομη κατασκευή/χρήση μέχρι 75 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., 1.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: