Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

«Χαστούκι» από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το φυσικό αέριο

Λευκωσία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την προσπάθεια της Άγκυρας να υποσκάψει και να ματαιώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να πείσει για το δήθεν παράνομο και μονομερές της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε επίσημη τοποθέτησή του, ύστερα από ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως η τουρκική θέση είναι καλά γνωστή.

Παρά την πλήρη στήριξη προς τις δύο πλευρές για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζουν ότι «τα σχέδια της Κύπρου δεν επηρεάζουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σημειώνουν ακόμη ότι «τα σχέδια της Κύπρου εντάσσονται στο πλαίσιο της εξασφάλισης ενεργειακών αναγκών μέσα από νέες πηγές, γεγονός το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες».

Η Τουρκία έχει αποδυθεί σε διεθνή διπλωματική εκστρατεία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρώντας να ματαιώσει τα σχέδια για εξόρυξη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Έντονες πιέσεις ασκούνται κυρίως προς την Ουάσιγκτον, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι τουρκικές εφημερίδες «Hürriyet» και «Zaman» έγραψαν ότι οι Τούρκοι ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν το επιχείρημα ότι η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της Κύπρου, διότι, όπως υποστηρίζουν, αν βρεθεί φυσικό αέριο, τότε η Λευκωσία δεν θα θέλει πια επίλυση του Κυπριακού και θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Όπως είναι γνωστό η αμερικανική εταιρεία Noble Energy προτίθεται να αρχίσει εργασίες στο κυπριακό οικόπεδο «12», το οποίο και ονόμασε «Αφροδίτη».

Πηγή: http://bit.ly/okRusJ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: