Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Διαμαντοπούλου: Ιστορική η συναίνεση για την Παιδεία


Ιστορική χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη συναίνεση που επετεύχθη στη Βουλή με τα 4/5 των μελών της να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε, η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή του νόμου που αρχίζει άμεσα, από τον επόμενο μήνα.

Η υπουργός κωδικοποίησε τις σημαντικότερες αλλαγές και συγκεκριμένα:

-Καταργείται το άσυλο και στα Ιδρύματα θα ισχύει πλέον ότι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

- Οι φοιτητές δεν θα συνδιοικούν πλέον. Θα εκπροσωπούνται μεν στο Συμβούλιο Διοίκησης και την Σύγκλητο, αλλά ο πρύτανης θα εκλέγεται από σύνολο διδασκόντων.

- Το πρόγραμμα σπουδών αυστηροποιείται. Οι φοιτητές θα εγγράφονται κάθε εξάμηνο, δεν θα υπάρχει εξέταση μαθήματος αν δεν προηγηθεί χρόνος 13 εβδομάδων διδασκαλίας. Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν κανόνες λειτουργίας σπουδών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα υπέρ φοιτητών, με Συνήγορο φοιτητών και φοιτητικά δάνεια.

- Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

- Καθιερώνεται εσωτερικό "Εράσμους" στα πανεπιστήμια με τη μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων, με βάσει τις πιστωτικές τους μονάδες

- Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια

Καθιερώνονται Έδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής)

Ως το 2013 τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τον νέο νόμο, ενώ ως τον Αύγουστο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη σε απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, κατά του νέου νόμου, τόνισε χαρακτηριστικά: 'Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.'Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς".

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο, για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμο


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: