Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Καφές «σωτήρας» ενάντια στα εγκεφαλικά


Δυο κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των επιστημόνων σχετικά με την επίδραση του καφέ στην υγεία ήταν αντικρουόμενα. Κάποια μαρτυρούσαν ότι το αγαπημένο ρόφημα πολλών αποτελεί ... επικίνδυνο διεγερτικό ενώ άλλα ότι μπορεί να σώσει ζωές.

Τώρα η νέα ενδελεχής ανάλυση προηγούμενων μελετών που διεξήχθη από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη όχι απλώς «αθωώνει» τον καφέ αλλά δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει και …σωτήρα ενάντια στα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα οκτώ προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 2011.

Μείωση του κινδύνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology» τα άτομα που έπιναν δύο κούπες καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβο στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση τριών ως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο θρόμβου στον εγκέφαλο ακόμη περισσότερο (συγκεκριμένα κατά 17%).

Ωστόσο το μέτρο στην κατανάλωση του ροφήματος φάνηκε να είναι σημαντικό αφού ο πολύς καφές δεν παρείχε την ίδια προστασία ενάντια στα εγκεφαλικά. Τα άτομα που έπιναν έξι ή και περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως εμφάνισαν μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά μόλις 7%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πιθανότατα τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου από τις βλάβες τις οποίες τους προκαλεί η «κακή» LDL χοληστερόλη.

Προσθέτουν πάντως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν φόβοι σχετικά με το ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη «ο καφές αποτελεί ένα πολύπλοκο μείγμα ουσιών οι οποίες είναι πιθανό να έχουν ευεργετική αλλά και επιβλαβή δράση».


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: