Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις --όπως τονίζει ο ιταλικός τύπος-- όταν κάποιο άτομο θεωρεί ότι θίγεται ή συκοφαντείται από το περιεχόμενο κάποιου ιστολογίου, θα μπορεί να κοινοποιεί την θέση του στον μπλόγκερ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να του ζητά να ανακαλέσει ή να αναρτήσει την απαντητική επιστολή μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, χωρίς δικαίωμα ανταπάντησης.
Αν αυτό δεν συμβεί, ο κάτοχος του ιστολογίου θα αναγκάζεται να καταβάλλει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ. Το σχέδιο νόμου αρχίζει να συζητείται στη βουλή της Ρώμης, αλλά πολλοί χρήστες του Διαδικτύου και οι ιδιοκτήτες των blogs προανήγγειλαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Πάνθεον, για την Πέμπτη.
Ομάδες που δημιουργήθηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter ζητούν την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου και εκφράζουν την άποψη ότι «πρόκειται για εκβιασμό» και «προσπάθεια φίμωσης του Διαδικτύου».
Πολλοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές --και στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς-- που αντιτίθενται στην έγκριση του μέτρου.
Ένας από αυτούς, ο Ρομπέρτο Κασινέλι, του μπερλουσκονικού Οίκου της Ελευθερίας πρόκειται να καταθέσει μια τροπολογία την οποία συνέταξε σε συνεργασία με πολίτες που διαθέτουν ιστολόγια. «Δεν υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί λογοκρισία, αλλά ίσως δεν επιδεικνύεται η πρέπουσα ευαισθησία προς τον συγκεκριμένο χώρο», δηλώνει ο Κασινέλι.
Από πλευράς της αντιπολίτευσης οι τόνοι είναι σαφώς υψηλότεροι. Ο γραμματέας του κόμματος Ιταλία των Αξιών και πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο τόνισε ότι «είναι ύβρις κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πρόκειται για ένα φασιστικό μέτρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου