Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Xτυπούσαν ακόμα και την ώρα που ξεψυχούσε ο 22χρονος Γιάννης

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει ο 20χρονος φίλος του θύματος με τον οποίο είχαν φύγει μαζί από τα Μάλια την μοιραία νύχτα. Είναι επίσης ο νεαρός που μαζί με άλλους μετέφεραν-δυστυχώς νεκρό-τον 22χρονο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

«Είμαι καλά» πρόλαβε να ψελλίσει αιμόφυρτος στους φίλους του ο 22χρονος Γιάννης Ρουσάκης και κατέρρευσε. Συγκλονιστικά είναι τα όσα αναφέρουν οι νεαροί στα χέρια των οποίων ξεψύχησε το αδικοχαμένο παλικάρι μετά τη φονική συμπλοκή.


Για τη φονική συμπλοκή υποστηρίζει: «Αρχίσαμε να τρέχουμε προς το αυτοκίνητο όλοι μαζί. Σε μία στιγμή γύρισα προς τα πίσω και είδα τον Ρουσάκη πεσμένο στο έδαφος και τους Οφιτζήδες να έχουν απομακρυνθεί, τότε πλησιάσαμε τον Ρουσάκη. Είδαμε αίματα στην μπλούζα του, μας είπε «είμαι καλά» και λιποθύμησε. Εγώ χτυπήθηκα από πέτρες στα πόδια και στα χέρια, ελαφρά».

Όπως λέει, αμέσως πήραν το αυτοκίνητο του Γιάννη προκειμένου να τον μεταφέρουν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. «Την ώρα που βάζαμε τον Γιάννη μέσα στο αυτοκίνητο, κάποιοι από τους Οφιτζήδες επέστρεψαν και πέταξαν ξανά πέτρες εναντίον μας και κάποια από αυτές έσπασε το πίσω τζάμι. Όταν οι γιατροί παρέλαβαν τον Γιάννη, μας έβγαλαν έξω. Μάθαμε από κάποιον αστυνομικό ότι πέθανε».

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, ο 24χρονος, ο οποίος με βάση τις δικογραφίες που κατά καιρούς έχουν σχηματιστεί σε βάρος του, περιγράφεται ως πρώτος και καλύτερος σε επεισόδια και συμπλοκές, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηρακλείου να περιφέρεται στο Ρέθυμνο όπου προφανώς είχε καταφύγει για να γλυτώσει την αυτόφωρη σύλληψη.

Θέμα όμως χρόνου θεωρείται και η προσαγωγή ενώπιον των δικαστικών Αρχών του δεύτερου νεαρού που σύμφωνα με την Αστυνομία είχε συμμετοχή στην φονική επίθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «ψηλός» ήδη βρίσκεται στο στάδιο επαφών για να παραδοθεί.






Διαβάστε απόσπασματα από τις αποκαλυπτικές μαρτυρικές καταθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία της Ασφάλειας Ηρακλείου.

«Κάρφωσε» με το μαχαίρι έναν από αυτούς»

-Στην απολογία του 22χρονος κατηγορούμενος (οπαδός του ΟΦΗ) αναφέρει σε σχέση με το ρόλο του 24χρονου στην συμπλοκή: «Απ' ό,τι θυμάμαι ήταν πάνω στην ξύλινη γέφυρα (εκεί έγινε το φονικό) και φορούσε μαύρο κράνος και μαύρα ρούχα. Τον αναγνώρισα από την σιλουέτα του αλλά το παραδέχθηκε και στον σύνδεσμο. Αμέσως μετά το περιστατικό ήρθε στον Σύνδεσμο και ο ίδιος μας είπε ότι κάποια στιγμή ενώ είχε στριμωχθεί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, φοβούμενος μήπως τον χτυπήσουν, έβγαλε ένα μαχαίρι που είχε μαζί του και κάρφωσε έναν από αυτούς. Σας λέω την αλήθεια γιατί δεν θέλω να μπλέξω εγώ ή κάποιος άλλος άδικα. Το να μαχαιρώσεις κάποιον για την ομάδα είναι πολύ ακραίο. Θεωρώ ότι αυτός που το έκανε, θα πρέπει να τιμωρηθεί».

«Η λάμα του μαχαιριού ήταν τέσσερα δάκτυλα»

Αποκαλυπτική όμως είναι και τα όσα αναφέρει στην απολογία του 17χρονος οπαδός του ΟΦΗ. «Πέρασα από το γραφείο του συνδέσμου του ΟΦΗ όπου έξω από αυτό είχαν μαζευτεί κάποια παιδιά που μιλούσαν μεταξύ τους για τα επεισόδια. Πλησιάζοντας πιο κοντά άκουσα ο ίδιος τον 24χρονο να λέει στους άλλους ότι η λάμα του μαχαιριού ήταν πάνω από τέσσερα δάκτυλα και τους άλλους να αντιδρούν αρνητικά σε αυτά που τους έλεγε. Δεν γνωρίζω τα άτομα στα οποία απευθύνονταν ούτε γνωρίζω τι άλλο είχε προηγηθεί στην συζήτηση τους και τι εννοούσε με αυτό».




  «Τώρα θα μας μπλέξεις όλους»

Σημαντικά όμως είναι και τα όσα αναφέρει στην απολογία του 23χρονος.
«Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά το διάστημα παραμονής μου στο γραφείο του συνδέσμου μετά την συμπλοκή, άκουσα κάποιους από τα μέλη του συνδέσμου να απευθύνονται στον 24χρονο και να του λένε χαρακτηριστικά: «Τι είναι αυτό που έκανες, τώρα θα μας μπλέξεις όλους» και κάτι τέτοια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα και το σημείο της απολογίας του νεαρού στο οποίο αναφέρει: «Περί ώρα 03.45, αν θυμάμαι καλά, εμφανίστηκε από ένα στενό μια ομάδα φιλάθλων του ΟΦΗ που λίγο νωρίτερα είχε δει έξω από τη Θύρα 7. Κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και φορούσαν κράνη».

Άκρως όμως ενδιαφέρουσα είναι και η απολογία 26χρονου από την Αλικαρνασσό. Είναι εκείνος που αναγνωρίζει ως εμπλεκόμενο στο φονικό και τον 21χρονο Ηρακλειώτη.

«Τα μαχαίρια μπροστά»

«Το γεγονός ότι θα γίνουν φασαρίες μεταξύ των φιλάθλων, το άκουσα στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Άκουσα κάποιον από τους φιλάθλους του ΟΦΗ να λέει την φράση «τα μαχαίρια μπροστά», η φωνή αυτή ήταν του 24χρονου, τον οποίο είχα συναντήσει πολλές φορές σε διάφορα σημεία και παρέες. Τότε είδα να μπαίνουν μπροστά τρία άτομα που κρατούσαν στα χέρια μαχαίρια, από τα οποία γνώρισα τα δύο, ο ένας ήταν ο 24χρονος.

Ο δεύτερος είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Γ.». Ο 24χρονος με τον Γ. είδα να πλησιάζουν σε ένα άτομο και το άτομο αυτό να πέφτει στο έδαφος και να ξαπλώνει. Το άτομο που είδα να πέφτει κάτω ήταν ψηλότερος από τον 24χρονο και τον Γ.».

 Αποκαλυπτικές και οι καταθέσεις αστυνομικών

Αίσθηση προκαλεί το περιεχόμενο των καταθέσεων δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου που την επίμαχη νύχτα προσπαθούσαν απελπισμένα να αποτρέψουν τη φονική συμπλοκή. Ωστόσο ήταν αδύνατον, όπως λένε, να παρέμβουν ουσιαστικά αφού οι συμπλεκόμενοι ήταν υπεράριθμοι και η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ο πρώτος αστυνομικός καταθέτει ότι ενώ βρισκόταν στην διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων μίας ομάδας επτά ατόμων, δέχθηκαν σήμα από το Κέντρο Άμεσης Δράσης ότι πολύ κοντά βρίσκεται σε εξέλιξη συμπλοκή.

«Ο Κ.(αναφέρει το όνομα οπαδού του ΟΦΗ) ήταν συντονιστής της όλης επίθεσης των οπαδών του ΟΦΗ, διότι πότε απευθυνόταν υβριστικά σε εμάς πότε στην υπόλοιπη ομάδα. «Γ. τους και σκοτώστε τους, τα μ.». Εμείς προσπαθούσαμε με φωνές να τους ηρεμήσουμε και να τους πείσουμε να σταματήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Ο συνάδελφος μου επικοινωνούσε συνεχώς με το Κέντρο και καλούσε προς συνδρομή και άλλων σταθμών. Στην διάρκεια των επεισοδίων βρισκόταν πλησίον ένα περιπολικό του ΤΑΕ καθώς και όχημα της Τροχαίας. Η συμπλοκή διήρκησε περίπου 20-25 λεπτά μέχρι που τα άτομα σκόρπισαν στην παραλία και χάσαμε την οπτική επαφή..».

Ο δεύτερος αστυνομικός καταθέτει: «Θέλω να αναφέρω ότι η συμπλοκή ήταν ιδιαίτερα σκληρή και μάλιστα την χαρακτηρίζω βάρβαρη. Αντιλήφθηκα τον Κ., ο οποίος καθόταν πίσω από την υπόλοιπη ομάδα και φώναζε αρκετές φορές: «Μην κάνετε πίσω, θα τους φάμε, θα τους διαλύσουμε». Αναφέρουμε στο Κέντρο τα γεγονότα και πλησιάζοντας όσο μπορούσα, φώναζα με όση δύναμη είχα: «Ηρεμήστε, θα σκοτωθείτε, τι είναι αυτά που κάνετε». Το προαναφερόμενο άτομο όσο με άκουγε μου απαντούσε, λέγοντας: «Εσείς ευθύνεστε που γίνονται αυτά, κοιτάξτε που έχετε καταντήσει την πόλη του Ηρακλείου 30 χρόνια τώρα. Εσείς δεν κάνετε τίποτα για τα επεισόδια».

«Εγώ δεν άνοιξα κανένα διάλογο μαζί του μόνο καλούσα το σύνολο να ηρεμήσει. Μην μπορώντας να προσφέρω βοήθεια, ζήτησα επανειλημμένως και μέσω ασυρμάτου και μέσω κινητού από τον εκφωνητή του Κέντρου Άμεσης Δράσης να προσέλθει άμεσα στο σημείο ο Επόπτης Διευθυντής, αν κάποιο όχημα είναι εφοδιασμένο με χημικά και κρότου-λάμψεως να προσέλθει και αυτό ώστε άμεσα από όσα γνωρίζω εκ πείρας να χρησιμοποιήσω για να μπορέσω να εκτονώσω την κατάσταση. Το Κέντρο μου απάντησε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα γιατί κανένας σταθμός δεν είναι εφοδιασμένος με αυτά που ζητούσα. Μη μπορώντας να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, ζήτησα από το Κέντρο να μου επιτρέψει την χρήση εκφοβιστικών πυρών από το υπηρεσιακό μου όπλο και πήρα την απάντηση ότι απαγορεύεται».

Από τις καταθέσεις των αστυνομικών προκύπτουν επίσης ενδιαφέροντα σημεία ως προς την αντίδραση της Αστυνομίας σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν της φονικής επίθεσης, τις συστάσεις που έγιναν προς οπαδούς για την αποφυγή επεισοδίων αλλά και το κυνηγητό που εξελίχθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στις 2 τα ξημερώματα, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα πριν την δολοφονία του Γιάννη Ρουσάκη, αστυνομικοί που βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας αντιλαμβάνονται μία ομάδα δικύκλων μηχανών στις οποίες επιβαίνουν νεαροί που φορούν κράνη.

Αστυνομικοί τους ακολουθούν και στην οδό Πλαστήρα οι νεαροί αναγκάζονται να διασπαστούν επειδή έχουν αντιληφθεί την παρουσία των αστυνομικών.

Αστυνομικοί συγκρατούν τους αριθμούς κυκλοφορίας τεσσάρων δικύκλων που τους διαβιβάζουν στο Κέντρο Άμεσης Δράσης. Στην συνέχεια αποφασίζουν να κινηθούν περιμετρικά του γηπέδου του ΟΦΗ, υποθέτοντας ότι πρόκειται για νεαρούς που συμμετέχουν στα γνωστά επεισόδια.

Κοντά στην Θύρα 4 αντιλαμβάνονται μία ομάδα νεαρών αποτελούμενη από 20-25 άτομα. Κάποιοι κρατούν, όπως αναφέρεται, στειλιάρια και ξύλα. Αστυνομικοί τους πλησίασαν και τους ρώτησαν τι συμβαίνει. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι φίλαθλοι του Ηροδότου και άλλων ομάδων από την Αλικαρνασσό κυκλοφορούν με δίκυκλα και επιδιώκουν να προκαλέσουν ζημιές στα γραφεία του ΟΦΗ ή να χτυπήσουν οπαδούς τους.

Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρεται, τους συμβούλευσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην δημιουργήσουν επεισόδια. Αποχώρησαν με κατεύθυνση την περιοχή της Θερίσου.

Στις 2.50 τα ξημερώματα το Κέντρο Άμεσης Δράσης τους δίνει σήμα για την οδό Ελευθέρνης όπου βρίσκεται ομάδα δικυκλιστών. Οι αστυνομικοί μεταβαίνουν στο σημείο, όμως δεν είδαν κανένα. Με νέα εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης κατευθύνονται στο Γιόφυρο για να συνδράμουν σε περιπολικό της Τροχαίας. Κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο είχε εντοπιστεί μία ομάδα επτά νεαρών, στους οποίους έγινε εξακρίβωση στοιχείων. Την στιγμή εκείνη το Κέντρο Άμεσης Δράσης τους διαβίβασε σήμα για συμπλοκή στο ύψος της πεζογέφυρας.

Το πρωί στην ανακρίτρια οι συλληφθέντες
Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, προκειμένου να απολογηθούν, οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Ηράκλειο που είχαν την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του Γιάννη Ρουσάκη. Υπενθυμίζουμε ότι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ασκήθηκαν χθες από την Εισαγγελέα Ηρακλείου σε βάρος του 24χρονου που εντοπίστηκε στο Ρέθυμνο και του 22χρονου που καταζητείται και θεωρούνται ως οι φυσικοί αυτουργοί για τον θανάσιμο τραυματισμό του 21χρονου νέου από τα Μάλια.

Επίσης, και στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα με καλυμμένα πρόσωπα, για απρόκλητη φθορά, καθώς και για το πλημμέλημα της συμπλοκής, που οδήγησε σε θάνατο.
newsit.gr
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: