Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ρομπέρτο Σαβιάνο: ο συγγραφέας που αψήφησε τη Μαφία

Αναγκασμένος να ζει κρυμμένος, προκειμένου να αποφύγει την «εκδικητική μανία» της ναπολιτάνικης μαφίας, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο συγγραφέας που αποκάλυψε τις δραστηριότητες της μαφίας στο... βιβλίο του Γόμορρα (το οποίο μεταφέρθηκε και στο σινεμά) κέρδισε πριν από μερικές ημέρες βραβείο για το κουράγιο του να αποκαλύψει την αλήθεια. Το οποίο, φυσικά, δεν κατάφερε να παραλάβει, μιας και δεν θέλησε να εγκαταλείψει το «καταφύγιό» του.

Στο βιβλίο του Gomorrah: Italy's Other Mafia, ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας εξέθεσε τις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης Καμόρα της Νάπολης, η οποία ευθύνεται για χιλιάδες φόνους και παράνομες δραστηριότητες στην Ιταλία.

Το βιβλίο έχει πουλήσει τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μεταφέρθηκε και στο σινεμά από τον Ματέο Γκαρόνε.

Οι λόγοι που τον έκαναν να ασχοληθεί με το θέμα μπορεί να είναι και προσωπικοί: στο βιβλίο του, ο Ρ.Σαβιάνο περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε ο πατέρας του, γιατρός στο επάγγελμα, επειδή φρόντισε ένα από τα θύματα της Καμόρα αντί να τον αφήσει να πεθάνει.

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο 32χρονος Σαβιάνο δέχθηκε πλήθος απειλών. Αυτές ξεκίνησαν πολύ απλά. Από τηλέφωνα που χτυπούσαν και κανείς δεν απαντούσε στην άλλη άκρη της γραμμής, από σερβιτόρους σε εστιατόρια που του έλεγαν ότι δεν είναι καλοδεχούμενος, από καταστηματάρχες που του ψιθύριζαν: «Πρέπει πραγματικά να ψωνίσεις από αυτό το κατάστημα;»

Στη συνέχεια ήρθε η απόρριψη από την ανώτερη αρχή της πόλης. Όταν η Ρόζα Ρόσα Ιερβολίνο, δήμαρχος της Νάπολης, εκλήθη να του παραδώσει βραβείο του έδωσε μαζί και ένα χαστούκι. «Ο Σαβιάνο είναι σύμβολο της πόλης που αποκηρύσσει» είπε.

Ακολούθησε ένα σχέδιο για τη δολοφονία του, το οποίο έγινε γνωστό και ήταν αυτό που τελικά τον ανάγκασε να κρυφτεί και να ζει υπό αστυνομική προστασία.

Το κουράγιο του να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του οδήγησε την επιτροπή του βραβείου PEN/Pinter να τον τιμήσει.

Η δημοσιογράφος Αναλίσα Πιράς που παρέλαβε το βραβείο είπε ότι από το 2006, οπότε εκδόθηκε το βιβλίο, ο Σαβιάνο ζει σε μία φυλακή. «Στη Νάπολη το ονομάζουν "cappotto di legno" που σημαίνει το να ζεις με φέρετρο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα "συμβόλαια θανάτου" έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα και 40 χρόνια μετά το γεγονός» είπε.

Η ίδια τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει ο κόσμος να διαβάζει τα γραπτά του. «Δεν θα τον σκοτώσουν όσο βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας» τόνισε η Αναλίσα Πιράς.

Όσο για τον ίδιο; Δηλώνει ότι είναι «ευγνώμων» προς τους αναγνώστες του, επειδή κατέστησαν δυνατό το ότι τα λόγια του έγιναν επικίνδυνα για κάποιες δυνάμεις που χρειάζονται «σκοτάδι και σκιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: