Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Γυναίκα-ερωμένη-μητέρα-σύζυγος ή επαγγελματίας;


Είναι ίσως η μόνη συζήτηση που αν προσπαθήσει κανείς να ανοίξει σε μια παρέα δεν πρόκειται να βγάλει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ο λόγος φυσικά για το ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας και πως αυτός εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Οι απόψεις διίστανται φυσικά. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θωρούν πως ο προορισμός της γυναίκας είναι το δίπτυχο σύζυγος-μητέρα.

Ως φαίνεται όμως για την ίδια αυτό δεν ήταν αρκετό. Ανέκαθεν η λέξη γυναίκα ήταν συνώνυμη με την αδυναμία, την υποταγή, το ευάλωτο αλλά και το κατώτερο. Τι γίνεται όταν η ίδια αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τη ζωή της, το ρόλο της στην οικογένεια και την κοινωνία, την ίδια της την ύπαρξη; Εκτός από την ίδια η οποία αλλάζει καθολικά, αλλάζουν και οι άνθρωποι γύρω της, σύζυγος, παιδιά, συνεργάτες προσαρμόζονται στο νέο ρόλο.

Το πιο καταφανές παράδειγμα είναι μέσα στην οικογένεια του καθενός μας με το τρανταχτό παράδειγμα της μαμάς και της γιαγιάς. Η γιαγιά είναι μια γυναίκα η οποία παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία, δεν εργάστηκε ποτέ και «αποστολή» της ήταν το μεγάλωμα των παιδιών σε συνδυασμό με τη φροντίδα του συζύγου.

Η σύγχρονη μαμά
Η μαμά όμως είναι εντελώς διαφορετική από τη γιαγιά. Σπούδασε, οδηγεί, από πολύ μικρή πήγε να μείνει σε δικό της σπίτι και αυτοσυντηρείται. Είναι εντυπωσιακό πως σε μια μόλις εικοσαετία η γυναίκα άλλαξε τον τρόπο ζωής της, το τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους γύρω της, τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας γενικότερα.

Η γυναίκα αποφάσισε να βγει από το σπίτι να αφιερωθεί στην καριέρα και στην κοινωνική της ζωή. Σε αντίθεση με τη μητέρα της αποφασίζει πρώτα να καταξιωθεί και να «ζήσει τη ζωή της» και στη συνέχεια να φτιάξει οικογένεια, αν αποφασίσει να φτιάξει. Η ίδια αισθάνεται ένα αναπόσπαστο και ισάξιο κομμάτι του κοινωνικού ιστού. Αποφάσισε να αναλάβει ρόλους στους οποίους πίστεψε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και οι οποίοι την κάνουν πιο ευτυχισμένη.

Ο κύκλος της πριν και μετά
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους γύρω της; Ο σύζυγος πρέπει να προσαρμοστεί κι εκείνος σε νέο ρόλο. Η γυναίκα εργάζεται άρα μένει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Αυτόματα ενεργοποιείται περισσότερο ο ρόλος του συζύγου ο οποίος εκτός από τη βασική εργασία του πρέπει να ενεργοποιηθεί και μέσα στο σπίτι, να το φροντίζει και να συμμετάσχει στο μεγάλωμα των παιδιών. Έτσι το ζευγάρι μπαίνει σε μια άλλη φάση όπου αρχίζει και μοιράζεται υποχρεώσεις. Εκεί είναι που πολλές φορές έρχεται και η σύγκρουση. Για ποιόν είναι καλό λοιπόν η αλλαγή του γυναικείου ρόλου;

Αλλαγή ψυχολογίας
Πέρα όμως από τα πρακτικά που αφορούν σπίτι και παιδιά, αλλάζει και η ψυχολογία. Η γυναίκα είναι πλέονπιο δυναμική, δεν εξαρτάται από τον άνδρα οικονομικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η οικονομική και κοινωνική θέση της συντρόφου είναι ανώτερη από εκείνη του συντρόφου. Εκεί είναι που έρχεται και πάλι η σύγκρουση λόγω των λεπτών ισορροπιών. Ο άνδρας νιώθει ότι καταρρέει το status του που εδώ και χιλιάδες χρόνια τον θέλει κυρίαρχο και κύριο του οίκου. Ακόμη και η σεξουαλικότητα των δυο φύλων αλλάζει καθώς η γυναίκα μπαίνει σε μια πιο επιθετική φάση και ο άντρας νιώθει ότι χάνει ένα ακόμη προπύργιο στο οποίο ήταν κυρίαρχος Και πάλι έρχεται το ερώτημα ποιον ωφελεί η ανέλιξη της γυναίκας;

Τα παιδιά στη ζωή της
Πέρα όμως από τον σύντροφο – σύζυγο, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και τα παιδιά. Τα παιδιά είναι αναγκασμένα πλέον να προσαρμοστούν σε έναν νέο τύπο μητέρας η οποία δεν είναι εκεί για να συσπειρώνει την οικογένεια αλλά για να έχει τον ίδιο ρόλο με τον μπαμπά, δηλαδή να φέρνει αγαθά στο σπίτι. Η μαμά δεν είναι αποκλειστικά δική τους αλλά έχει και αυτά μέσα στο «πρόγραμμά» της, πρόγραμμα το οποίο είναι τόσο φορτωμένο που αναγκαστικά αφιερώνει πολύ λίγο χρόνο στα παιδιά της.

Μαμά του Σαββατοκύριακου
Έχουμε έναν νέο τύπο μαμάς τη «μαμά του Σαββατοκύριακου». Τις καθημερινές τον ρόλο της τον αναλαμβάνει κάποια νταντά ή στην καλύτερη η γιαγιά. Η γιαγιά είναι εκείνη που ουσιαστικά αναλαμβάνει το ρόλο των γονιών η οποίοι είναι απόντες από την ανατροφή των παιδιών για να βγάλουν λεφτά και να τα «μεγαλώσουν» όσο καλύτερα γίνεται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όμως που τα παιδιά κατηγορούν τη μαμά για την απουσία της από τα παιδικά τους χρόνια και τα παιδιά τα οποία λένε τη φράση «θα προτιμούσα να είχα μεγαλώσει με λιγότερα αρκεί να είχα τη μαμά μου κάθε μέρα». Πως μπορεί αυτό να αναπληρωθεί άραγε;

Δεν υπάρχουν πλέον επιλογές
Αν κάποτε για τη γυναίκα, την Ελληνίδα γυναίκα, ήταν επιλογή για το αν θα έχει το ρόλο της νοικοκυράς-μητέρας ή αν θα κάνει καριέρα, σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, η γυναίκα αναγκάζεται πλέον να βγει από το σπίτι και να εργαστεί. Αυτό το οποίο κάποτε διεκδίκησε ως κοινωνική ισότητα σήμερα μπορεί να φαντάζει ως βάρος το οποίο πρέπει να σηκώσει. Έτσι λοιπόν εκτός από τη γυναίκα-ερωμένη-μητέρα-σύζυγο - επαγγελματία έχουμε τη γυναίκα σουπερ ήρωα...τηγυναίκα Λάρα Κροφτ....
pinakio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: