Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ομαδικές απολύσεις στον "Αγγελιοφόρο", απλήρωτοι στην "Μακεδονία" και στα "Αθλητικά Νέα"

Στην ανακοίνωση δεκαπέντε απολύσεων δημοσιογράφων προχώρησε ο εκδότης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", Αλέκος Μπακατσέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη πρόκειται να ανακοινωθούν οι απολύσεις επιπλέον 35 εργαζομένων. Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, που προκήρυξε για αύριο Τρίτη 24ωρη απεργία, ενώ την ίδια ώρα απλήρωτοι για τρεις μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας "Μακεδονία" που ποτελεί το δεύτερο εκδοτικό συγκρότημα της πόλης. Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν δεκάδες απολύσης και στον ΔΟΛ.

Συγκεκριμένα ο εκδότης της εφημερίδας ανακοίνωσε τις απολύσεις εφτά αθλητικογράφων, τριών δημοσιογράφων από το τμήμα του ρεπορτάζ, δύο διορθωτών, ενός φωτογράφου και δύο υπάλληλων από το τμήμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Το αθλητικό τμήμα του “Αγγελιοφόρου” αποδεκατίστηκε με μόνον δύο διασωθέντες.

Τις ανακοινώσεις ότι προχωρά σε πρόγραμμα απολύσεων έκανε το απόγευμα στους συντάκτες ο ίδιος ο εκδότης θέτοντας το δίλημμα “ή κλείνουμε ή απολύουμε” κι αμέσως μετά οι υπό απόλυση άρχισαν να δέχονται τηλέφωνα από το λογιστήριο απ΄ όπου παραλάμβαναν την απόλυση από ένα γραφείο γεμάτο φακέλους με ονόματα εργαζομένων.

Το σχέδιο προβλέπει συνολικά 50 απολύσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούν το δημοσιογραφικό τμήματα και οι 35 το υπόλοιπο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων στην εφημερίδα μετά την υπογραφή ατομικών συμφωνητικών τον περασμένο Μάρτιο, που προβλέπουν μειώσεις 12,5% και το δικαίωμα της επιχείρησης να διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους στα οικονομικά και να προχωρά σε περικοπές, όποτε κρίνει ότι οι δαπάνες ξεπερνούν ένα ορισμένο πλαφόν. Έναν μήνα μετά τα ατομικά συμφωνητικά είχαν απολυθεί εννέα εργαζόμενοι. Τις συμβάσεις αυτές τις έχει υπογράψει το σύνολο των εργαζομένων -πλην επτά τιμητικών εξαιρέσεων που αρνήθηκαν. Οι δύο από τους απολυθέντες δημοσιογράφους είναι από τους επτά που αρνήθηκαν να υπογράψουν.

"Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο (από τις 10 π.μ.) στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος κήρυξαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενες για την ενέργεια της εργοδοσίας να απολύσει δεκαέξι εργαζόμενους, με τρόπο καταχρηστικό και οπωσδήποτε ενδεικτικό της κραυγαλέας αδυναμίας της να κατανοήσει ποιο προϊόν παράγει.
Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου έχουν καταθέσει στη διεύθυνση της εφημερίδας σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη του φύλλου, την ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα του, τη βελτίωση της ανταπόκρισής του προς τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Αν και αδάπανες, οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν από διεύθυνση και εργοδοσία. Αντ ’ αυτών, προκρίθηκε ως «μαγική λύση» η βίαιη απαξίωση της εφημερίδας: Συρρίκνωση της δημοσιογραφικής ύλης, κατάργηση του αθλητικού τμήματος, περιορισμός των προδιαγραφών αξιοπιστίας και εκχώρηση της συντακτικής εργασίας σε ασαφή εξωτερικά σχήματα. Με δυο λόγια, παντελής αδιαφορία για τη δημοσιογραφική επάρκεια που επί χρόνια χαρακτήριζε τον Αγγελιοφόρο και σφράγιζε τη σχέση του με το κοινό.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤ-Θ καλούν την εργοδοσία του Αγγελιοφόρου να εγκαταλείψει την αδιέξοδη τακτική που θα οδηγήσει την εφημερίδα σε αποτελέσματα τελείως αναντίστοιχα των προδιαγραφών της.
Να ανακαλέσει τις απολύσεις και να σεβαστεί το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται από εφημερίδες που συντάσσονται από δημοσιογράφους, με προϋποθέσεις αξιοπιστίας και προδιαγραφές επαγγελματικές".
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησε 48ωρη απεργία στην εφημερίδα Αθλητικά Νέα απότις 6 π.μ. του Σαββάτου έως τις 6 π.μ. της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενο για την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών στους εργαζομένους.

Απλήρωτοι στη "Μακεδονία"

Στο έτερο δημοσιογραφικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ( εφημερίδες: “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, “Σπορ του Βορρά”), οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις 7 Ιουλίου και αναμένουν να υλοποιηθεί η νέα δέσμευση για καταβολή δύο μισθών μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μετά την απόσπαση της οποίας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ ανέστειλε τις προγραμματισμένες για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία στις εφημερίδες αυτές επεξεργάζεται business plan που προβλέπει αναδιάρθρωση και περικοπές θέσεων εργασίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: