Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Θέλουν να «ζωντανέψουν» το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας

Το πρώτο Φαρμακείο που λειτούργησε στην Ελλάδα, το φαρμακείο του ΒΟΝΑΦΙΝ στο Ναύπλιο, θέλει να «ζωντανέψει» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας. Την πρόταση αυτή αποδέχεται ο δήμος Ναυπλίου, ο οποίος μάλιστα προτίθεται να αγοράσει το κτήριο.
Είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική αξία. βρίσκεται στην Παλαιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου δίπλα από το Δημαρχείο, στο οποίο λειτούργησε στα χρόνια της απελευθερωμένης πλέον Ελλάδος το πρώτο Φαρμακείο. Διατηρήθηκε από το 1828 μέχρι το 1972. Ιδρυτής του ο Βονιφάτιος Βοναφίν.
Η αξία του κτιρίου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως γράφει και η σχετική πινακίδα, "ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α' ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28.9.1831".
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε έγγραφο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας, με το οποίο εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του Συλλόγου, αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δημιουργία φαρμακείου - μουσείου, που θα αναπαριστά το φαρμακείο του 1828, θα ενθυμίζει το γεγονός της πρότυπης ταρίχευσης του Καποδίστρια και θα αναδείξει το ιστορικό αυτό σημείο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και αιτία για την συγκέντρωση αντικειμένων και άλλου υλικού από τον χώρο εκείνο αλλά και γενικότερα για την εποχή του Καποδίστρια.
Ο δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφερόμενος στο θέμα γνωστοποίησε την πρόθεση του δήμου να θέσει υπό την κυριότητα του το συγκεκριμένο κτίριο, ώστε να προχωρήσει και η πρόταση του Συλλόγου Φαρμακοποιών. Αναφερόμενος στην ιδιοκτησία του ακινήτου, είπε ότι την σημερινή κυριότητα έχουν οι τρεις ενορίες των εκκλησιών της παλαιάς πόλης.
Τέλος να σημειωθεί, ότι ήδη έχει καθοριστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού κληθούν και οι ιδιοκτήτες, να παρθεί οριστική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο το ακίνητο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: