Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τα κοιτάσματα της Κύπρου ενεργειακά ισοδυναμούν με το αργό πετρέλαιο της Αλάσκας

Oil Rig Maintenance in Darwin Harbour May 2006Image by kenhodge13 via FlickrΠάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι τα κοιτάσματα της Κύπρου και ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα για θέματα ορυκτών πόρων και σύμβουλο της καναδικής κυβέρνησης σε θέματα πετρελαϊκών ερευνών, Αντώνη Φώσκολο.

Ο εκ των ιδρυτών και πρώτων καθηγητών της Έδρας Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι το λεγόμενο timing ήταν κατάλληλο. «Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2020. Η κρίση θα αρχίσει να εμφανίζεται δειλά από το 2015. Άρα τα κοιτάσματα της Κύπρου και εν γένει της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, κάτι που η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο:

* Τα βεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχονται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (περιλαμβάνονται και αυτά της ελληνικής λεκάνης του Ηρόδοτου) και αυτά νοτίως της Κρήτης, που κατά την ΡGS εξομοιώνει τη λεκάνη νοτίως της Κρήτης εκτάσεως 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, με αυτήν της Λεβαντίνης εκτάσεως πάλι 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
* Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ημερησίως φυσικό αέριο εκπεφρασμένο σε ισοδύναμο αργού πετρελαίου δύο φορές περισσότερο από ό,τι παράγει σήμερα ο Κόλπος του Μεξικού. Ο Κόλπος του Μεξικού (Πλευρά ΗΠΑ) παράγει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος θα παράγει το ισοδύναμο των 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον πρωτεργάτη αυτής της επιτυχίας τον Δρα Σόλωνα Κασίνη.
* Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης έχουν εκτιμηθεί από το ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ του ομίλου ΙFΡ για μεν την Ελληνική λεκάνη του Ηρόδοτου σε 2-2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (ισοδύναμα με 6-8 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου) και της νοτίου Κρήτης, εκ μέρους της πολύ γνωστής ΡGS, σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτά τα τεράστια αποθέματα θα γίνουν υποχρεωτικά αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βγάλουμε αφενός το χρέος μας και αφετέρου να βοηθήσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της πείνα μετά το 2020.

«Η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος έχει κολοσσιαίο ατομικό ενδιαφέρον να οριστεί σύντομα η ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας για να εξάγει μέσω αγωγού τα πλεονασματικά της 6 τρισ. m3 φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εξαγωγή θα γίνει μέσω αγωγού που θα περνά μέσα από την Ελληνική ΑΟΖ», καταλήγει ο Έλληνας καθηγητής.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: