Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση έφερε τις ξυλόσομπες και ρημάζουν τα δάση...

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» καθώς εντείνονται οι εξελίξεις για το μέλλον της χώρας, με συνέπεια οι πολίτες, για οικονομικούς λόγους, να στρέφονται στη «φουφού», στις ξυλόσομπες και τα τζάκια, που παρανόμως εφοδιάζονται με ξύλα που προέρχονται από ομάδες λαθροϋλοτόμων που «ανασυστήνονται» σε όλη τη χώρα.

Αποκορύφωμα αυτό τον καιρό, ο Νομός Μαγνησίας και συγκεκριμένα το Πήλιο, όπου η λαθροϋλοτόμηση επεκτείνται στις περιοχές: Ξουρίχτι (ανατολικό Πήλιο), Μακρινίτσα (κεντρικό), Χάνια (βορειοανατολικό), Αγιος Γιώργης (κεντρικό), Πινακάτες (κεντρικό). Εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, της βενζίνης και των παραγώγων τους, αλλά και του φυσικού αερίου αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο ρυθμός επιστροφής σε παλιές μεθόδους (ή κλασικές, όπως το τζάκι), αλλά με παράνομη αποψίλωση δασικών περιοχών. Οι πολίτες, είτε από μόνοι τους είτε μέσω των λαθροϋλοτόμων, κάνουν (κατα)χρήση λόγω της κρίσης.

Εν τω μεταξύ άλλοι πολίτες που καταγγέλλουν στα δασαρχεία την επελαύνουσα λαθροϋλοτομία δεν εισακούονται και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα απειλούνται από τους λαθροϋλοτόμους, όπως μας ενημερώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκε λαθροϋλοτόμος στα Χάνια Πηλίου και όταν ερωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό, άρχισε να υβρίζει και στη συνέχεια κυνήγησε τον ερωτώντα.

Ο Κώστας Βολιώτης από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είπε στην «Ε» ότι «οι δασικές υπηρεσίες αδρανούν προφασιζόμενες ότι δεν διαθέτουν οχήματα και βενζίνη. Ομως, για να κάνουν ελέγχους στις εισόδους της πόλης του Βόλου απ' όπου περνούν συνεχώς, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τα καραβάνια με το παράνομο φορτίο των ξύλων, το κόστος του καυσίμου είναι λιγότερο από ένα ευρώ!».

Προκειμένου «να αφαιρεθεί το πρόσχημα από τους δασικούς υπαλλήλους, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προτίθεται να πληρώσει από δικά της χρήματα τα απαραίτητα καύσιμα για τη διενέργεια ελέγχου. Αν μάλιστα δεν διαθέτουν όχημα προτίθεται να τους διαθέσει και όχημα».

«Δυστυχώς όμως απάντηση ουσιαστική δεν έχουμε λάβει ακόμα» λέει ο κ. Βολιώτης.

Η δασική υπηρεσία έστειλε απάντηση ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και έλλειψη χρημάτων και δεν μπορεί να εποπτεύσει χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

«Οι επιτήδειοι»

«Για μας όλα αυτά είναι προφάσεις» επισημαίνει ο Κώστας Βολιώτης, γι' αυτό έχουμε ζητήσει εκτός από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Θανάση Μωραΐτη και από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος Πόπη Γερακούδη και τη διευθύντρια δασών Νομού Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου «να ενεργήσουν τα δέοντα για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Η παράνομη υλοτομία που επεκτείνεται σε όλη τη χώρα δεν γίνεται, όπως λένε οι πληροφορίες, κατ' ανάγκην από άτομα που δεν έχουν να ζήσουν, αλλά και από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις για να οικονομήσουν. Είναι γεγονός ότι ο οικονομικός χειμώνας μαστίζει τη χώρα, αλλά οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να περιφρουρήσουν τη δημόσια περιουσία και να μην κάνουν τα στραβά μάτια αδιακρίτως αφήνοντας να οργιάζει η αποψίλωση των δασών. Αλλο ένας γέροντας, ένας ανήμπορος, ένας φτωχός, ένας μεροκαματιάρης και άλλο να περνούν από τις εισόδους-εξόδους των πόλεων και των χωριών φορτηγά με παράνομα φορτία δασικής ξυλείας.

«Ας το δουν τουλάχιστον το συμφέρον τους οι δασικοί», αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, «γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τα δάση θα γίνουν ανάμνηση και οι υπάλληλοι του κλάδου θα μείνουν χωρίς δουλειά...».

Να προσθέσουμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο, αλλά τι κίνητρο θα έχει ο κόσμος να σταματήσει την παράνομη αποκομιδή ξυλείας όταν είναι στα όρια της φτώχειας;

Κάτι ανάλογο αλλά μαζικά συνέβη στην Κατοχή. Αλίμονο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: