Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Reuters: Χριστούγεννα λιτότητας για τους Ευρωπαίους

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι "παγωμένοι" μισθοί και τα μέτρα λιτότητας...έχουν στραγγαλίσει τα εισοδήματα σε όλη την Ευρώπη. Οι φόβοι για μια επικείμενη και γενικευμένη κρίση χρέους, που θα μπορούσε να διαλύσει το ευρώ και να οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, έχουν απομακρύνει τις ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το Reuters σε άρθρο- ανάλυση, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος τον Οκτώβριο.

«Θα ξοδέψω σίγουρα λιγότερα φέτος», λέει ένας 37χρονος χειριστής ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομείο του Βερολίνου. «Μπορείς να δεις τα αποτελέσματα της κρίσης παντού, ειδικά στον τομέα που δουλεύω εγώ, όπου έχουν γίνει περικοπές. Αν κερδίζουμε λιγότερα, πώς γίνεται να ξοδεύουμε περισσότερα;»

Ας σημειβθεί εδώ ότι η Γερμανία είναι ίσως στην καλύτερη οικονομική κατάσταση από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των πωλήσεων στη λιανική αγορά, σημειώνει πτώση κατά 2.3%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από την καθιέρωση του ευρώ ως κοινού νομίσματος το 1999 και συμπεριλαμβάνει πτώση 4.3% στην Ισπανία, 5.2% στην Πορτογαλία και 8% στην Ελλάδα, τρεις από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη σε χώρες εκτός ευρώ. Στην Βρετανία, που έχει κάνει σοβαρές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, αναμένεται μηδενική αύξηση στις πωλήσεις φέτος τα Χριστούγεννα.

Οι επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν στη νέα οικονομική πραγματικότητα που δημιουργείται, δίνοντας βάρος στις ανταγωνιστικές τιμές και στην διαδικτυακή παρουσία.

«Τσεκάρω κάθε τιμή με το iPhone μου», λέει μια 21χρονη μαθήτρια στο Μιλάνο. «Δε μου αρέσει να αγοράζω κάτι και μετά να το βρίσκω κάπου αλλού πιο φτηνά».

Όσοι δεν προσαρμοστούν και δεν αποκτήσουν μερίδιο στη νέα αγορά δε θα επιβιώσουν και οι απώλειες αναμένεται να είναι πολλές.

Μια αχτίδα ελπίδας στο αρνητικό κλίμα είναι πως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και οι μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές, θα συμπιέσουν τον πληθωρισμό γρηγορότερα απ’ότι υπολόγιζαν οι οικονομολόγοι και αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης το 2012.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: