Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ο "πρωινός καφές" του Γιώργου

Κάθε πρωί, βρέξει χιονίσει, όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν εννέα, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων μαζεύεται στον χώρο της παλιάς τραπεζαρίας στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου και πίνει τον καφέ της παρέα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Γιώργο Παπανδρέου για περίπου δύο ώρες. Είναι ο επονομαζόμενος «πρωινός καφές», κατά τη διάρκεια του οποίου χαράσσεται και η πολιτική της κυβέρνησης για την ημέρα που θα ακολουθήσει και δίνονται οι κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, έτσι ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή προς τα έξω. Πολλά έχουν ακουστεί για τις συνεδριάσεις του «πρωινού καφέ» που ουσιαστικά καθιερώθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993, είχε ατονήσει επί Ανδρέα Παπανδρέου, τον επανέφερε ο Κώστας Σημίτης, τον συνέχισε με διαλείμματα ο Κώστας Καραμανλής με τους δικούς του συνεργάτες και τον συνεχίζει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου στο ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους του. Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο με ουσιαστικό όμως ρόλο και αυξημένες αρμοδιότητες.

Τα μέλη του είναι συγκεκριμένα. Εκτός από τον κ. Παπανδρέου, μετέχει επίσης πάντα ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του και υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης, η γνώμη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, ο υφυπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, η γενική διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής Κώστας Θεός, ενώ αρκετές φορές το «παρών» δίνει και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος. Ανάλογα με την κρισιμότητα της συζήτησης, λαμβάνει μέρος ενίοτε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής Θεόδωρος Πάγκαλος. Τον συντονισμό της συζήτησης έχει φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οταν απουσιάζει για ανειλημμένες υποχρεώσεις, συντονιστής ορίζεται ο Χάρης Παμπούκης, εκτός εάν είναι παρών ο Θεόδωρος Πάγκαλος οπότε αναλαμβάνει εκείνος τα ηνία της συζήτησης.

Η κουβέντα συνήθως ξεκινά με έναν απολογισμό της προηγούμενης ημέρας κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πού τα πήγε καλά η κυβέρνηση και πού χώλαινε, ενώ γίνεται αναφορά και στον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι πάσης φύσεως δραστηριότητες από τα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες άλλωστε είναι μόνιμα ακουμπισμένες πάνω στο γραφείο... Ακολουθεί μια συνολικότερη συζήτηση έτσι ώστε να χαραχθεί η στρατηγική της ημέρας που ξεκίνησε, με σκοπό να γνωρίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πού περίπου θα κινηθεί το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως, όταν προκύπτει έκτακτο θέμα, ο κ. Παμπούκης είναι υπεύθυνος για να καλέσει τα μέλη του «πρωινού καφέ» για συνεδρίαση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αυτό έγινε, για παράδειγμα, με την υπόθεση Κουτούπη (ο Ανδρέας Κουτούπης ανακλήθηκε από τη θέση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών όταν έγινε γνωστό ότι έχει αναρτήσει υβριστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook).

Δεν υπάρχουν σχόλια: