ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ: Αποτελούν πηγή φυλλικού οξέως και η κόκκινη χρωστική ουσία τους έχει αντικαρκινική δράση. Είναι καλύτερο να τρώγονται ωμά, γιατί όταν βράζονται χάνουν μέρος των αντιοξειδωτικών.
ΛΑΧΑΝΟ: Περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ανάμεσά τους η σουλφαροφάνη που αυξάνει ένα είδος ενζύμων που έχουν αντικαρκινική δράση. Το λάχανο μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτα, σε σάντουιτς, αλλά και μαγειρεμένο.
ΡΟΔΙ: Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, προστατεύει την καρδιά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αν βαριέστε να το καθαρίσετε, μπορείτε να το καταναλώσετε σε μορφή χυμού, που κυκλοφορεί το εμπόριο. Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί ως υλικό σε μια σαλάτα.
ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΙΤΡΙΝΗ: Η σάρκα της κιτρίνης κολοκύθας περιέχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Επίσης, είναι ευεργετική στην υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς της σε Β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, στο φούρνο, αλλά και να μαγειρευτεί. Π.χ., μπορείτε να τη σοτάρετε λίγο σε ελαιόλαδο και να τη σερβίρετε πασπαλισμένη με κανέλλα και μοσχοκάρυδο.
ΜΥΡΤΙΛΑ: Προστατεύουν τον οργανισμό χάρη στα ισχυρά αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά τους. Ευεργετική η δράση τους και στην ενίσχυση της μνήμης, ενώ βοηθούν και στη μείωση των λοιμώξεων της ουρικής οδού. Επίσης, με τη λουτεΐνη που περιέχουν προστατεύουν την όραση. Αν δεν τα βρείτε ωμά, μπορείτε να τα βρείτε σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα. Καταναλώστε τα μαζί με γιαούρτι ή γάλα σόγιας ή μαζί με αμύγδαλα.
ΞΕΡΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ: Τα δαμάσκηνα έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φέρνουν σύντομα το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν πολύ στη λειτουργία του εντέρου. Τα ξερά δαμάσκηνα μπορεί να καταναλωθούν στο πρωινό, σε φαγητά κυρίως του φούρνου ή να αποτελέσουν ένα ωφέλιμο επιδόρπιο.
ΣΑΡΔΕΛΕΣ: Ανήκουν στα φθηνά ψάρια, αλλά είναι τα πιο πλούσια, μαζί με το σολομό, σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και επιπλέον δεν περιέχουν υδράργυρο, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες της ομάδας Β. Οι σαρδέλες καλύτερα να καταναλώνονται ψητές ή στο φούρνο, συνοδευόμενες με μια ανάμεικτη σαλάτα.
ΚΑΝΕΛΑ: Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη. Κάνει πολύ γευστικό και αρωματικό έναν καφέ, προσφέρεται για γλυκά και σάλτσες.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Είναι ο σούπερ σταρ των μπαχαρικών και έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και η ζαφορά στο φαγητό, αλλά και σε ομελέτες και οποιοδήποτε πιάτο λαχανικών. ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου