Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Χιλή ώρα μηδέν μετά το φονικό σεισμό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, μετά το χτύπημα του φονικού σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, ο οποίος κατατάσσεται στην πρώτη επτάδα των ισχυρότερων σεισμών των τελευταίων αιώνων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο σεισμός έγινε στη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 Ρίχτερ.
Ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, δεύτερη μεγαλύτερη  πόλη της χώρας με πληθυσμό 640.000 κατοίκους, στην κεντρική Χιλή, 340 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55χλμ. Δεκάδες μετασεισμοί έχουν ήδη σημειωθεί, έντεκα από αυτούς ισχυροί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα σεισμικά κύματα πλήττουν όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες το τσουνάμι αναμένεται να καταλήξει στην Ιαπωνία με κύματα ύψους 30 εκατοστών.

Στη Χιλή κύμα ύψους 2,34 μέτρων έπληξε την παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο,20 λεπτά μετά το σεισμό, ενώ κύματα σάρωσαν άλλες δέκα παραθαλάσσιες πόλεις.

Τις επόμενες ώρες κύματα ύψους 2 – 2,5 μέτρων αναμένεται να πλήξουν τη Χαβάη, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Ιαπωνία, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και πολλές άλλες ασιατικές χώρες, καθώς και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς την Πρόεδρο της Χιλής τηλεγράφημα στο οποίο εκφράζει τη θλίψη του ελληνικού λαού για τις απώλειες τόσων ανθρώπινων ζωών και για τις ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-368 1912.

Δεν υπάρχουν σχόλια: