Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Φονικά Ρίχτερ στη Χιλή

Ξεπέρασαν τους 80 οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή, προκάλεσε τσουνάμι και πανικόβαλε χιλιάδες ανθρώπους σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο.


"Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου", δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκλήθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.
Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Η χιλιανή τηλεόραση και τοπικοί ραδιοσταθμοί μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια στην πόλη Κουρίκο.
Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτήρια, δρόμους και γέφυρες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και στην πόλη Κονσεπσιόν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.
Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ενώ επεσήμανε ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές ακόμα και στη Χαβάη.
Ηδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.
Οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανο, ενώ εκκενώνονται περιοχές στα Νησιά του Πασχα.
Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. "Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους είναι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων", ανέφερε η Μπασελέτ.
Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.
Εξαιτίας του σεισμού κλειστό θα παραμείνει για 24 ώρες το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.
Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε αισθητή μέχρι την Αργεντινή.
Αρχικώς είχε ανακοινωθεί από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ, σε μία δεύτερη μέτρηση το μέγεθος ήταν 8,5 Ρίχτερ, ενώ η τελευταία επανεκτίμηση το τοποθετεί στα 8,8 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας από το υπ.Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
Οι Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

ΦΩΤΟ 1 Καταστροφές, παντού καταστροφές
ΦΩΤΟ2  Ο Χάρτης της Χιλής με το επίκεντρο του σεισμού.
ΦΩΤΟ3  Η Πρόεδρος της Χιλής με δάκρυα στα μάτια μιλά στους δημοσιογράφους
ΦΩΤΟ4  Στα παγκάκια κοιμούνται οι χιλιανοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: