Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Στα έγκατα της Αυστραλίας για μία χούφτα οπάλιο

Aπό τον δύσκολο δρόμο του βιοπαλαιστή μετανάστη σε υπόγειες διαδρομές που οδηγούν σε πλούτη αμύθητα... Από την Ελλάδα στην αυστραλιανή έρημο του Κούμπερ Πίντι... Εκεί που η κόκκινη άμμος κρύβει στα σπλάχνα της λαμπερές πέτρες που χαρίζουν... χρυσάφι σε όσους τις ανακαλύψουν.

Η μικρή πόλη του Κούμπερ Πίντι στη Νότια Αυστραλία είναι η μοναδική περιοχή σε όλο τον κόσμο που γίνεται εξόρυξη οπαλίου, ενός πολύτιμου λίθου για χάρη του οποίου καταφθάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Τα περισσότερα σπίτια στο Κούπερ Πίντι είναι υπόγεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν οι πολυτέλειες
Τα περισσότερα σπίτια στο Κούπερ Πίντι είναι υπόγεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν οι πολυτέλειες
Πρωτοπόροι στην αναζήτηση αυτού του ιριδίζοντος θησαυρού έχουν αναδειχθεί οι Ελληνες, οι οποίοι λέγεται ότι αποτελούν το μισό του πληθυσμού της πόλης των 3.500 κατοίκων. Οπως λένε, την ύπαρξη του οπαλίου στην περιοχή ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές το 1914, που περιδιάβαιναν την άγρια ενδοχώρα της Αυστραλίας.
Οι βασικοί υπαίτιοι της ανακάλυψης ήταν όμως τα... κουνέλια, τα οποία άνοιγαν τρύπες στην άμμο και έφερναν στην επιφάνεια τους πολύτιμους λίθους.
Από τότε μέχρι σήμερα το Κούμπερ Πίντι παραμένει ένα μέρος... διάτρητο. Μόνο που οι σημερινές τρύπες είναι φτιαγμένες με περισσότερη τεχνική, φροντίδα και μαεστρία. Δεν πρόκειται άλλωστε μόνο για εκείνες που ανοίγουν οι κυνηγοί του οπαλίου. Σε τρύπες κάτω από τη γη βρίσκονται και τα περισσότερα σπίτια όσων μένουν στην περιοχή. Αυτό μαρτυρά άλλωστε εύγλωττα και το όνομα της πόλης, αφού Κούμπερ Πίντι στη γλώσσα των ιθαγενών Αβοριγίνων σημαίνει «λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα». Ούτως ή άλλως, η ζωή έξω από αυτές τις υπόγειες τρύπες είναι λιγότερο φιλική για τον «λευκό άνθρωπο», αφού η θερμοκρασία φτάνει και κάποτε ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ κάτω από τη γη δεν ξεπερνά τους 23 - 25 βαθμούς.
«Μέχρι το 1950 δεν υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι στην περιοχή. Λέγεται πως η πρώτη ελληνική οικογένεια ήταν από το Σίδνεϊ και επισκέφθηκε το Κούμπερ Πίντι στις αρχές του έτους, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη έκταση με άφθονες ποσότητες πολύτιμου λίθου. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και Ελληνες από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, που είναι η πιο κοντινή μεγάλη πόλη, αλλά και από την Ελλάδα, μετακόμισαν στο Κούμπερ Πίντι», λέει ο Σωτήρης Χατζημανώλης, δημοσιογράφος - αρχισυντάκτης της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» και ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μελβούρνη.
Οπως ο ίδιος αναφέρει, ο θρύλος λέει ότι ένας 18χρονος Ελληνας έφθασε κάποτε στην καρδιά της αυστραλιανής ερήμου, έχοντας ακούσει πως πολλοί έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε μια μέρα χάρη στα οπάλια. Εσκαψε έτσι κι ο ίδιος και βρήκε ένα οπάλιο αξίας ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων. «Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για αληθινό περιστατικό.
Το μόνο βέβαιο είναι πως κάτι τέτοιες ιστορίες έπεισαν πάνω από χίλιους Ελληνες να πάνε στην έρημο, σχεδόν στο κέντρο της Αυστραλίας, για να κάνουν την τύχη τους. Λίγοι τα κατάφεραν. Ολοι όμως προσβλήθηκαν από τον «πυρετό του οπάλ» και πολλοί επιμένουν ακόμα», σημειώνει ο κ. Χατζημανώλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: