Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ο παπάς που... ψέλνει και σε πάλκο

Τριάντα χρόνια τώρα κηρύττει με πάθος το λόγο του Θεού, ενώ παράλληλα «υπηρετεί» και την καλλιτεχνική του φύση. Τα ράσα φαίνεται πως δεν εμπόδισαν τον Ηπειρώτη πατέρα Αναστάσιο (ο οποίος μετράει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό του τέσσερις δισκογραφικές δουλειές) να πιάσει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει άσματα για την ξενιτιά και την αγάπη!

«Η μουσική ημερεύει και τα άγρια θηρία. Τον κακό άνθρωπο τον κάνει καλό. Η μουσική ενώνει», λέει ο παπα-Αναστάσης (έτσι τον φωνάζουν οι πιστοί) και μας εξηγεί πώς κατέληξε στο στούντιο να ηχογραφεί τα πρώτο του CD.

«Κατάγομαι, πάππου προς πάππου, από οικογένεια ιερέων οι οποίοι αγαπούσαν πολύ τη μουσική. Από παιδάκι τούς άκουγα που τραγουδούσαν στις χαρές και στις λύπες. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψα πως έχω καλή φωνή και όταν τύχαινε να βρεθώ σε παρέες, μου ζητούσαν να τους πω κανένα δημοτικό τραγουδάκι. Για να μην πολυλογώ, το 1992 έτυχε να βρεθώ στην ίδια συντροφιά με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, έναν από τους καλύτερους κλαρινιτζήδες, και επάνω στην κουβέντα του πρότεινα να κάνουμε ένα δίσκο με τίτλο “Σούλι-Hπειρος”».   

Το ένα CD έφερε το άλλο, και μάλιστα πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει η πέμπτη δισκογραφική δουλειά του ιερέα. «Ετοιμάζουμε μια δουλειά που πιστεύω πως θα αγαπηθεί από τους λάτρεις της παράδοσης».

Ο παπα-Αναστάσης, ο οποίος είναι εφημέριος στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στην παραλία του Διονύσου, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, εκτός του ότι ερμηνεύει με πάθος τραγούδια της ελληνικής παράδοσης, γράφει επίσης και δικά του. «Εμπνέομαι από τα γεγονότα της ζωής. Γράφω για την ξενιτιά, την αγάπη, την κοινωνία» λέει και εξηγεί: «Το ότι είμαι ιερέας δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να ασχολούμαι με κάτι που αγαπώ. Αλλωστε, πιστεύω πώς έτσι διαδίδω και συμβάλλω στο να μη χαθεί το δημοτικό τραγούδι, που αποτελεί μέρος της παράδοσης του τόπου μας».

Ο 56χρονος κληρικός-τραγουδιστής εμφανίζεται συχνά-πυκνά σε πανηγύρια και γιορτές, αλλά πάντα θέτει ένα βασικό όρο: «Να υπάρχουν λαϊκά όργανα. Χωρίς κλαρίνο, λαγούτο και ντέφι δεν γίνεται δουλειά» τονίζει και σημειώνει: «Εχω χρέος να διασώσω την παράδοσή μας. Δεν με ενδιαφέρει να εμφανίζομαι απλά για να δει ο κόσμος έναν παπά να τραγουδάει. Θέλω να προσφέρω κάτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: