Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Σάλος στην Ιταλία για «μπλόκο» της Rai στα πολιτικά τοκ-σόου μέχρι τις εκλογές

Κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε στην Ιταλία η απόφαση της Rai να «παγώσει» όλα τα πολιτικά τοκ-σόου έως τις περιφερειακές εκλογές της 28ης-29ης Μαρτίου. Δημοσιογράφοι και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταγγέλλουν λογοκρισία· συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ιστορικά στούντιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Ρώμη.Η απόφαση της Rai βασίζεται στην αρχή της ίσης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (par condicio) και ελήφθη από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβολίου της, που πρόσκεινται στον δεξιό συνασπισμό Λαός της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συμβουλίου (συμπεριλαμβανομένου και του προέδου Πάολο Γκαριμπέρτι) καταψήφισαν το μέτρο.

Οι τρείς κυριότερες εκπομπές πολιτικής και κοινωνικής εμβάθυνσης της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης -Ballaro', Porta a Porta και Annozero- παίρνουν κατά συνέπεια υποχρεωτική άδεια μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι παρουσιαστές τους Μικέλε Σαντόρο, Μπρούνο Βέσπα και Τζοβάνι Φλόρις, εκδήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους και πήραν μέρος το βράδυ της Τρίτης σε διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα ιστορικά στούντιο της Rai στη Ρώμη.

Η λογική της διοίκησης της ιταλικής τηλεόρασης -σύμφωνα με τον Τύπο- είναι ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πιθανή μεροληπτική στάση και προσέγγιση ευαίσθητων θεμάτων εκ μέρους κάποιων εκπομπών.
Η Rai οφείλει διά νόμου να εγγυηθεί ίσο χρόνο προβολής στους πολιτικούς όλων των κομμάτων και αντιμετωπίζει κυρώσεις εάν παραβεί τους κανονισμούς. Και προς αποφυγή του προβλήματος «παγώνει» τις πιο δημοφιλείς πολιτικές εκπομπές.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταγγέλλει λογοκρισία.

«Ούτε στο Ιράν δεν καταφέρνουν να σταματήσουν την πληροφόρηση. Είμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε τις προτάσεις μας εκτός τηλεόρασης» δήλωσε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο τηλεπαρουσιαστής και δημοσιοράφος Μικέλε Σαντόρο έκανε λόγο για «ταπείνωση και ακρωτηριασμό της δημόσιας ενημέρωσης» και προσέθεσε ότι «θα ετοιμάσει κανονικά μια εκπομπή πριν τις εκλογές και θα αναζητήσει κάποιο μέσο διατεθειμένο να την μεταδόσει».

Ο δε παρουσιαστής Τζοβάνι Φλόρις δήλωσε ότι «η πολιτική πρέπει να σταματήσει να διαλέγει ποιος μπορεί και πρέπει να έχει πρόσβαση στην τηλεόραση».
«Να επανορθώσει το Rai Uno»

Την ίδια στιγμή 110.000 Ιταλοί ζητούν μέσω Διαδικτύου από το δελτίο ειδήσεων του Rai Uno να επανορθώσει για παραπληφορόση σχετικά με την υπόθεση της δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στις 26 Φεβρουαρίου, το δελτίο του ισχυρότερου καναλιού της Rai είχε «πρωτοτυπήσει» στην μετάδοση σημαντικής είδησης που αφορούσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η παραγραφή του αδικήματος χρηματισμού του Μίλς από τον Καβαλιέρε παρουσιάσθηκε σε ρεπορτάζ ως αθωωτική απόφαση -ενώ το Ακυρωτικό Δικαστήριο απεφάνθη πως η δωροδοκία υπήρξε.
Οι εν λόγω υπογραφές, διαμαρτυρίας, πρόκειται να παραδοθούν μέχρι την Πέμπτη στην διοίκηση της Rai, στον διευθυντή ειδήσεων του Rai Uno Αουγκούστο Μιντζολίνι και στην Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: