Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα υπόθεση διαφθοράς στην ΕΥΠ: Στελέχη της κατηγορούνται για απάτη!

Spy vs. SpyImage via WikipediaΝέα δεδομένα στις υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΥΠ! Σε απολογία - με τη μορφή της ανωμοτί κατάθεσης - καλούνται τις επόμενες ημέρες ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας κι ένας επιχειρηματίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης και της πλαστογραφίας για την υπόθεση λειτουργίας του κολεγίου στην οδό Ακαδημίας στο οποίο εμφανίζονταν να σπούδαζαν στελέχη της ΕΥΠ. Παράλληλα τα ίδια πρόσωπα φέρονται να προχωρούσαν σε παράτυπη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις.

Χθες με ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του «Βήματος» για την κατηγορία περί κατασκοπείας σε βάρος άλλου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο φέρεται να έστειλε - το 2008 - απόρρητα έγγραφα με ονόματα πρακτόρων σε email του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η υπόθεση με το Κολέγιο
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», στις 30 Μαΐου 2010, σύμφωνα με το οποίο ύστερα από συνεννόηση πρώην διευθυντικού στέλεχος της Α' Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ με έναν επιχειρηματία, ιδρύθηκε κολέγιο στην οδό Ακαδημίας 86. Κύριος σκοπός του ήταν να δίνουν, με ταχύρυθμες διαδικασίες, τίτλους σπουδών σε στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να παίρνουν προαγωγές και να έχουν μεγαλύτερο μισθό. Στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν κι ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ για παρακολουθήσεις υπόπτων. Επιπλέον τα ίδια πρόσωπα φέρεται να επιχείρησαν την αγορά εταιρείας πληροφορικής στην οδό Αχαρνών ενώ είχαν συναλλαγές και με άλλους επιχειρηματίες.

Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης εντάχθηκε η μήνυση που είχε καταθέσει μία υπάλληλος της ΕΥΠ που κατηγόρησε τους υπευθύνους του κολεγίου για εξαπάτησή της. Ακόμη κατέθεσαν άλλοι τρεις υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρθηκαν στις σπουδές τους στο συγκεκριμένο κολέγιο. Προ μερικών μηνών, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, κατέθεσε και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πληροφορικής ο οποίος ανέφερε ότι «ο ιδιοκτήτης του κολεγίου όταν επιχείρησε να αγοράσει την εταιρεία, του εξομολογήθηκε ότι πίσω από αυτήν την εξαγορά είναι η ΕΥΠ ενώ την επόμενη ημέρα προσκλήθηκε να επισκεφθεί τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στη λεωφόρο Κατεχάκη». Τέλος κατέθεσαν ένας επιχειρηματίας κι ένας ιερέας που φαίνεται να είχαν συναλλαγές με τα ίδια πρόσωπα.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο επιχειρηματίας κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο είχε στρατολογηθεί από την ΕΥΠ προκειμένου μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συλλέξει πληροφορίες για εθνικά ζητήματα. Ακόμη και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μιλούσαν για «επιχειρηματικές ενέργειες που έγιναν για εθνικούς λόγους... », ενώ επικαλούνται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τελικώς από το κολέγιο της οδού Ακαδημίας δεν εκδόθηκε τελικώς κανένα πτυχίο!

Επιβεβαίωση για δίωξη

Οσον αφορά τη δίωξη για κατασκοπεία σε βάρος του πρώην προϊστάμενου της ομάδας OLAF της ΕΥΠ, που αποκάλυψε χθες το «ΒΗΜΑ», εκδόθηκε από την Υπηρεσία η εξής ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας υπολογιστών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις 14-7-2010, απεκαλύφθη ότι στον σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή της Ομάδας που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Office Europeene de Lutte Anti - Fraude - OLAF, Ομάδα η οποία δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα νόμιμης επισύνδεσης της Υπηρεσίας), υπήρχαν στοιχεία ατόμων που διορίσθηκαν κατόπιν συμμετοχής τους στον διαγωνισμό προσλήψεων της ΕΥΠ, του οποίου η τελική φάση ξεκίνησε στις 10-11-2008. Συγκεκριμένα προέκυψε ότι στις 17-11-2008 στις 13:12 τα στοιχεία 980 ατόμων, μεταξύ των οποίων και εκείνα των προαναφερομένων υπαλλήλων, απεστάλησαν από τον υπολογιστή αυτό σε συγκεκριμένο email που είχε δημιουργηθεί στους εξυπηρετητές (Serνers) βρετανικού πανεπιστημίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η εθνικότητα του κατόχου του email ήταν βρετανική. Η σχετική υπηρεσιακή αναφορά διαβιβάστηκε εκ του νόμου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία προέβη στις ενέργειες της αρμοδιότητάς της με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Ο εν λόγω υπάλληλος μετακινήθηκε 5-2-2010 από την παραπάνω Ομάδα, στην οποία ήταν συντονιστής από το 2006, σε άλλη Διεύθυνση της Υπηρεσίας. Η έρευνα συνεχίζεται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη Europol, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τελικός αποδέκτης - χρήστης των διαβιβασθέντων στοιχείων»

TO BHMA
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: