Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Θα βρέξει... αστέρια το βράδυ της Τετάρτης! Πού θα είναι ορατά;

Star trails
Image by heyadam via Flickr
Με ρυθμό ένα αστέρι το λεπτό θα βρέξει το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη! Η νέα βροχή Λεοντιδών θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, εφόσον, βέβαια, τα σύννεφα δεν μας «την σπάσουν».

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 04:30 τα ξημερώματα και αναμένεται άκρως εντυπωσιακό αφού ο ουρανός θα φωτίζεται κάθε ώρα από 75 πεφταστέρια!

Τυχεροί θα είναι κυρίως οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, όπου θα επικρατεί ξαστεριά.

Τι είναι τα πεφταστέρια

Η βροχή των Λεοντιδών, που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, οφείλεται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τέμπλ - Ταλ.

Κατά την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας συναντά μία ομάδα σωματιδίων, τα οποία μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και αναφλέγονται. Τα μετέωρα αυτά μας έρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα, εξ’ ου και το όνομα «βροχή των Λεοντιδών».

Από Τετάρτη προς Πέμπτη λοιπόν, η Γη θα κινείται με ταχύτητα περίπου 110.000 χλμ. την ώρα και θα πέσει πάνω σε ένα σύννεφο σωματιδίων από τον κομήτη Τέμπλ - Ταλ. Τα σωματίδια θα «ανάψουν» σε ύψος 100 χιλιομέτρων από το έδαφος, σχηματίζοντας σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που θα κινείται με ταχύτητα από 30 έως 60 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Για την ιστορία, ορισμένες φορές ο αριθμός των αστεριών ανά ώρα υπερβαίνει τις δεκάδες χιλιάδες, οπότε έχουμε «καταιγίδα». Ενδεικτικά, το 1996 έπεσαν 200 μετέωρα το δευτερόλεπτο για 20 λεπτά, ενώ η μεγαλύτερη «καταιγίδα» ever παρατηρήθηκε στις 12 προς 13 Νοεμβρίου 1833 οπότε και δεκάδες από αυτά έπεφταν ανά δευτερόλεπτο για αρκετές ώρες...

Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη σηκώνουμε το κεφάλι, κοιτάμε ψηλά στον ουρανό και... απολαμβάνουμε το θέαμα!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: