Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

«Η Πλάκα Αποκορώνου έχει γίνει... μικρή Αγγλία»

Φωτογραφία
O Τόνι και η Κάρολ Λάιν, 64 και 61 ετών αντίστοιχα, κατάγονται από τη Νοτιοδυτική Αγγλία. Έκλεισαν όμως δεκαετία που άφησαν την πατρίδα τους και μετακόμισαν στα Χανιά και συγκεκριμένα στην Πλάκα. «Πουλήσαμε το σπίτι μας, βγήκαμε στη σύνταξη και αποφασίσαμε να κτίσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα όπου θα μετακομίζαμε. Επισκεφθήκαμε τα ελληνικά νησιά, την Αστυπάλαια, τη Σύμη, τη Χάλκη και στην αρχή σκεφθήκαμε να μείνουμε εκεί. Επειδή όμως τον χειμώνα υπάρχουν προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιλέξαμε τελικά την Κρήτη που τα συνδυάζει όλα. Πρώτα αγοράσαμε τη γη στην Πλάκα Αποκορώνου με θέα στο Κρητικό πέλαγος και τον κόλπο της Σούδας στο βάθος. Σε έναν χρόνο είχαμε κτίσει το νέο μας σπίτι».
«Η αιτία που μετακομίσαμε είναι οι ρυθμοί της ζωής εδώ» τονίζει ο κ. Λάιν, αλλά και το κόστος ζωής που στην Κρήτη είναι πολύ πιο χαμηλό. «Ήταν τουλάχιστον σίγουρα μέχρι τον ερχομό του ευρώ, γιατί από τότε οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και τείνουν να πλησιάσουν αυτές της Αγγλίας. Στην Πλάκα ζουν περίπου 50% ξένοι, 50% ντόπιοι» επισημαίνει η Κάρον Λάιν. «Έπειτα από εμάς ήλθαν πολλοί συμπατριώτες μας και αρκετοί Γερμανοί για να ζήσουν στην Κρήτη. Τώρα υπάρχουν πολλοί ξένοι και το μικρό χωριό κοντεύει να μοιάσει με αγγλική πόλη. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν να φύγουν για άλλο μέρος και ψάχνουν να πουλήσουν τα σπίτια τους. Ακόμα κι εμείς σκεφτόμαστε να πάμε σε ένα πιο ορεινό χωριό με περισσότερους ντόπιους».
Πολλά από τα σπίτια των ξένων χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι ως εξοχικά. «Τα καλοκαίρια νομίζεις ότι στο χωριό έχει γίνει μια μικρή εισβολή» λέει ο κ. Λάιν. «Σε εμάς αρέσει η ζωή εδώ στην περιοχή. Πηγαίνουμε σε πανηγύρια, έχουμε μάθει κρητικούς και άλλους ελληνικούς χορούς, κάνουμε παρέα με άλλους Άγγλους αλλά και ντόπιους. Οι σχέσεις μας είναι καλές με τον κόσμο εδώ γύρω και προσπαθούμε κι εμείς να μάθουμε ελληνικά».
Τα πράγματα που θα ήθελαν να αλλάξουν; «Σίγουρα ο τρόπος οικοδόμησης σπιτιών. Όταν χτίσαμε εδώ το σπίτι μας πριν από 9 χρόνια υπήρχαν ελάχιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια κτίζεται το ένα μετά το άλλο, τα περισσότερα όλο τσιμέντο, χωρίς να αφήνουν χώρο για έναν μικρό κήπο, για πράσινο. Αυτό που μας άρεσε εδώ ήταν η ασφάλεια. Η σύζυγός μου μπορούσε να περπατήσει μόνη τη νύχτα στους δρόμους του χωριού χωρίς να φοβάται- κάτι που δεν τολμούσε στην Αγγλία. Μάλιστα στην αρχή ήμασταν μέσα στο σπίτι και είχαμε τα κλειδιά απ΄ έξω, πάνω στην πόρτα. Τώρα τελευταία βέβαια η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο στην αρχή, αλλά είναι πάντα καλύτερη σε σύγκριση με την Αγγλία». ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: