Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τα Θεοφάνεια στην Τένεδο


Τη γιορτή των Θεοφανείων γιόρτασε ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μαζί με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ.κ. Κύριλλο και ομογενείς, στη γειτονική Τένεδο και στην απέναντι Σμύρνη.
O κ. Βογιατζής, με ομάδα Μυτιληνιών μαζί με τον π. Κύριλλο Συκή, ο οποίος είχε και την ευθύνη του τελετουργικού μέρους, βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τένεδο την παραμονή της γιορτής των Φώτων, όπου τελέστηκε ο πρώτος Αγιασμός των Φώτων και έγινε το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών Τενέδιων που κατοικούν στο νησί και αντάλλαξαν ευχές.
Ο Νομάρχης έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο της Τενέδου, ο οποίος τον καλωσόρισε και αντάλλαξαν δώρα. Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Βογιατζής παραβρέθηκε στο κόψιμο της βασιλόπιτας στο Επισκοπείο της Τενέδου και στη συνέχεια παρακάθισε σε επίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Μητροπολίτης και παραβρέθηκαν όλοι οι ομογενείς που μένουν στο νησί και όλη η αντιπροσωπεία από τη Μυτιλήνη. Στο δείπνο έγινε και το κόψιμο της βασιλόπιτας της ομογένειας της Τενέδου. Την επομένη, παραμονή των Φώτων, στον Μητροπολιτικό Ναό της Τενέδου τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων και κορυφώθηκε η συγκίνηση όταν για πρώτη φορά μετά το 1922 η Ιερή πομπή ξεκίνησε για το λιμάνι όπου και έγινε και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βούτηξε και έπιασε το Σταυρό ο γιατρός Όθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήρθε με φουσκωτό σκάφος από την Αθήνα.
Αμέσως μετά, τόσο ο Μητροπολίτης, Ίμβρου και Τενέδου, όσο και ο Νομάρχης Λέσβου, ευχήθηκαν συγκινημένοι σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην ιστορική αυτή ημέρα στο νησί, υγεία, χαρά και προκοπή και οπωσδήποτε να αποτελέσει μια αρχή για καλές και πάλι μέρες στο νησί. Ειδικότερα, στις ευχές του ο Νομάρχης τόνισε τους δεσμούς αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο που έχουμε εμείς οι Μυτιληνιοί με όλα τα απέναντι παράλια. Η Πρόεδρος της Τενέδου ευχαρίστησε το Νομάρχη και είπε ότι η επίσκεψη και η παρουσία του ήταν και φέτος μια τονωτική ένεση για όλους τους κατοίκους.
Ανήμερα των Φώτων ο Νομάρχης παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία και στον Αγιασμό που τελέστηκε στο Ναό της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Παραβρέθηκαν εκεί η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, ο Στρατιωτικός Διοικητής του Νατοϊκού Κλιμακίου, και δεκάδες πιστών.
Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των ομογενών της Σμύρνης, και ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα. Η Γενική Πρόξενος, βαθιά συγκινημένη, ευχαρίστησε το Νομάρχη και όλους τους Μυτιληνιούς που όχι μόνο παραβρέθηκαν αλλά πάντοτε, όπως τόνισε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομογένειας στη Σμύρνη δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους λίγους που απέμειναν, στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο που επιτελεί η Ελληνική Κυβέρνηση, διαμέσου του Προξενείου στη Σμύρνη. (Φωτό αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: