Προς κατεδάφιση εκατοντάδες φαβέλες


Ο δήμος του Ρίου ντε Ζανέιρου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατεδαφίσει 119 φαβέλες (παραγκουπόλεις) έως το 2012, σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, και θα φροντίσει για την μετεγκατάσταση 50.000 ανθρώπων, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ στη Βραζιλία την Παρασκευή.

Η εξέλιξη ακολουθεί τις πρόσφατες κατολισθήσεις και πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 22 ανθρώπων στο Ρίου και 52 ανθρώπων στην πόλη Άνγκρα ντος Ρέις, 150 χλμ. νοτιότερα.

Ο υπουργός Κατοικίας Ζόρζι Μπιτάρ δήλωσε ότι στην περιοχή, συνολικού εμβαδού 2,34 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, που αφορά το μέτρο, υπάρχουν 12.196 κατοικίες.

Πολλές παραγκουπόλεις στο Ρίου είναι κτισμένες σε πλαγιές λόφων. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή επί πολλές ημέρες προκάλεσαν την κατάρρευση εκατοντάδων σπιτιών.

«Οι μετεγκαταστάσεις [των ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες] θα γίνει στο πλαίσιο μιας ευρείας διαβούλευσης με τις κοινότητες. Τίποτε δε θα γίνει με βάρβαρο τρόπο ούτε θα προκαταλάβουμε τίποτα», είπε ο Μπιτάρ στην εφημερίδα O Globo.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει κατανείμει 140 εκατ. δολάρια για το σκοπό αυτό και θα δώσει αποζημιώσεις σε πάνω από 12.000 οικογένειες που εκτιμάται ότι θα εκτοπιστούν.