Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΥΡΑΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ !



 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ

Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

Ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης, φιλοξενεί για δέκα μέρες στο Τζουγκρί,  τον γνωστό λυράρη Βασίλη Καρεφυλάκη  σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ηρακλείου στις 7 Ιουλίου κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 30. Η ημερομηνία γέννησης του δεν είναι ακριβής γιατί το φθινόπωρο του 1941 το χωριό Ανώγεια καταστράφηκε και μαζί του καταστράφηκαν και τα χαρτιά όλων των κατοίκων του χωριού. Έτσι χάθηκαν και χαρτιά του Νίκου Ξυλούρη με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ημερομηνία γέννησης του.
Το 1966 ο Νίκος Ξυλούρης σε φολκλορικό διαγωνισμό στο Σαν Ρέμο ανάμεσα από δεκάδες συγκροτήματα παίρνει το πρώτο βραβείο για την ερμηνεία του στο συρτάκι που έπαιξε με την λύρα.
Το 1967, επί δικτατορίας, ανοίγει στο Ηράκλειο το πρώτο κρητικό κέντρο, τον "Ερωτόκριτο" και τον Απρίλη του 1969 κάνει την πρώτη του επίσημη δοκιμαστική εμφάνιση του στην Αθήνα, στο κέντρο "Κονάκι". Ο κόσμος τον αποθεώνει και ο Νίκος Ξυλούρης αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Κάποιο από τα βράδια ο Νίκος γνωρίζεται με τον σκηνοθέτη και ποιητή Ερρίκο Θαλασσινό και γίνονται αχώριστοι φίλοι. Μέσο του Θαλασσινού γνωρίζει τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο με τον οποίο και συνεργάστηκε. Αργότερα βραβεύεται για την ερμηνεία στο δίσκο "Ριζίτικα" από την Γαλλική Ακαδημία Σάρλ Κρός αλλά θα πάρει την πρώτη του καλλιτεχνική απογοήτευση αφού στο εξώφυλλο του ξένου δίσκου δεν αναφέρεται καν το όνομα του. Μετά τα κέντρα και τις μπουάτ, έρχεται το θέατρο. Το καλοκαίρι του 1973 η αξέχαστη Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν το "Μεγάλο μας Τσίρκο". Η παράσταση μένει σταθμός στην καλλιτεχνική καριέρα του Νίκου. Ο Ξυλούρης ζούσε μεγάλες στιγμές δόξας, αλλά μέσα του ήξερε ότι όλα αυτά δεν θα τα ζούσε για πολύ ακόμα. Τελικά ο Νίκος Ξυλούρης χάνει την άνιση μάχη με τον καρκίνο πριν 20 χρόνια...
Το Τζουγκρί, το εστιατόριο που έχει δημιουργήσει στον Άλιμο, ο γνωστός ηθοποιός τους τελευταίους μήνες έχει ξεχωρίσει για την ποιότητά του, τις εκπλήξεις και τους εκλεκτούς θαμώνες που συγκεντρώνει όχι μόνο από το καλλιτεχνικό στερέωμα (οι συνάδελφοι του Παρτσαλάκη τον τιμούν δεόντως) αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ο Βασίλης Καρεφυλάκης και οι μουσικοί του θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και θα μας «ταξιδέψουν» στην όμορφη Κρήτη. Παράλληλα στο Τζουγκρί ο σεφ Δημήτρης Πολίτης έχει ετοιμάσει ένα μοναδικό φεστιβάλ κρητικών γεύσεων για τις ξεχωριστές βραδιές συνδυάζοντας την παράδοση με την άριστη ποιότητα όλων των προϊόντων που έρχονται κατευθείαν από τα χωριά της Κρήτης.
Κάθε βράδυ και ιδιαίτερα τις δύο Κυριακές θα στηθεί ένα κρητικό γλέντι από το μεσημέρι μέχρι αργά. Παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, επιλογές από το έντεχνο – και όχι μόνο – λαϊκό τραγούδι και μουσικά κομμάτια που σπάνια ακούς περιλαμβάνει το ρεπερτόριο του λυράρη  που με τους μουσικούς του θα κάνουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Ξυλούρη
Ο Γιώργος Παρτσαλάκης άνοιξε το δικό του Κρητικό εστιατόριο, μεταφέροντας την κρητική κουζίνα σ’ ένα χώρο που έφτιαξε με μεράκι και αγάπη. Το «Τζουγκρί», στην Κρήτη σημαίνει «μύτη του βράχου», στις ψηλές μαδάρες που μόνο τα  κρι-κρι μπορούν και σκαρφαλώνουν.
Βρεθήκαμε κι εμείς στο Τζουγκρί. Μείναμε κατάπληκτοι με την φιλοξενία των Κρητών που τους διακρίνει τα δε φαγητά πεντανόστιμα, που σου θυμίζουν γεύσεις που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Κρητών, που η κουζίνα τους δεν είναι άλλη από την κουζίνα που ταυτίζονται από τα τοπικά ήθη και έθιμα, τον πολιτισμός της και την τοπική της παραγωγή. Φτιαγμένα από τα έμπειρα χέρια του γνωστού σεφ Δημήτρη Πολίτη,  με υλικά που έρχονται καθημερινά από την Κρήτη. Ενδεικτικά, το ελαιόλαδο από τα Χανιά, αρνάκι και κατσικάκι από την Κίσσαμο, το σταμναγκάθι από την Γραμπούσα, οι χοχλοί από την Επισκοπή. 
Δημιουργικό σκηνικό γεύσης με θέμα την Κρήτη με  τεράστιες τοιχογραφίες, που σε προκαλούν να σκεφτείς ότι βρίσκεσαι σε ένα χώρο αντιπροσωπευτικό της Κρήτης. Τοιχογραφίες με πρόσωπα όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέξης Μινωτής, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, οι γονείς του Παρτσαλάκη.

«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό», λέει ο Γ. Παρτσαλάκης και επισημαίνει: «Δεν κατέφυγα σε ηθογραφικά στοιχεία, όπως κουρελούδες. Προτίμησα να το διακοσμήσω με φωτογραφίες ανθρώπων του πολιτισμού από την Κρήτη που με έχουν επηρεάσει, όπως ο Κατράκης, ο Μινωτής, ο Θεοτοκόπουλος, ο Καζαντζάκης και ο Ξυλούρης. Το μαγαζί δεν είναι «κυριλέ», είναι πολιτισμένο. Αγαπώ πολύ την Κρήτη και ήθελα να κάνω κάτι που να μου θυμίζει το νησί μου. Θεωρώ ότι είμαι άνθρωπος φιλόξενος και μερακλής, που πιάνουν τα χέρια του. Μου αρέσει να περιποιούμαι τους δικούς μου ανθρώπους, μου δίνει μεγάλη χαρά να τους κάνω το τραπέζι. Ακόμα και σήμερα, όταν κατεβαίνω στο χωριό μου, στα Καλουδιανά, φουρνίζω με λιόξυλα στον ξυλόφουρνο που έφτιαξε ο πατέρας μου τη δεκαετία του ’50, στήνω ένα καζάνι και φτιάχνω πιλάφι.

Λεπτοκαμωμένες μαραθόπιτες, με χόρτο ζωντανό, που δεν έχει παρατσιγαριστεί, πατάτες με στάκα που σε βάζουν σε πειρασμό να βουτήξεις το ψωμάκι σου αγνοώντας παντελώς τους καλούς σου τρόπους, σύγκλινα, με πράσο, σέλινο και μια ιδέα φρέσκιας ντομάτας ν' αφήνουν αίσθηση καπνιστού στο στόμα, σε διακτινίζουν στη μεγαλόνησο.

ΤΖΟΥΓΚΡΙ: Θουκυδίδου 53 - 55, ΑΛΙΜΟΣ, τηλ. 210 98.36.260

Δεν υπάρχουν σχόλια: