ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης
«Τα ακραία αθλήματα στον αέρα είναι συναρπαστικά, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα ώστε να είναι πάντα ασφαλή», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στράτος Γιαμούκογλου, ο οποίος πριν από μερικές μέρες έκανε δύο εντυπωσιακά άλματα, πέφτοντας από ύψος 230 μέτρων από το βουνό.
Το αλεξίπτωτό του άνοιξε λίγα μέτρα πριν ακουμπήσει τα πόδια του στην παραλία του Αϊ-Γιώργη του Δυσάλωνα στη Σύμη.
Μια ολόκληρη ζωή... πέφτει, έχοντας όμως τη σιγουριά του αλεξιπτώτου. Ο κ Στράτος Γιαμούκογλου, από την Έδεσσα, ξεκίνησε τη μεγάλη του αγάπη πριν από 20 χρόνια στην Αμερική, όπου έκανε πάνω από 600 άλματα με ελεύθερες πτώσεις από αεροπλάνο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τα εξτρίμ σπορ, όπως είναι το σκι εκτός πίστας σε απότομες πλαγιές, με την ορειβασία, ενώ σήμερα διευθύνει μια σχολή σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊματσακλάν, κοντά στην πατρίδα του την Έδεσσα. Στη λίστα με τα εξτρίμ σπορ με τα οποία έχει ασχοληθεί συγκαταλέγεται και η ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο ή, όπως είναι γνωστό διεθνώς, το base jumping. Πρόκειται για ένα νέο σπορ, το οποίο κάνει θραύση παγκοσμίως και αναφέρεται ως το «αδερφάκι» του bungee jumping, της πτώσης με σκοινί, μόνο που στην περίπτωση του νέου ακραίου αθλήματος δεν υπάρχει σκοινί. Το αλεξίπτωτό του άνοιξε λίγα μέτρα πριν ακουμπήσει τα πόδια του στην παραλία του Αϊ-Γιώργη του Δυσάλωνα στη Σύμη.
Μόνο το όνομα του σπορ μάλιστα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς το base αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων building (κτίριο), antennas (κεραίες), spans (γέφυρες) και earth (κυρίως λόφους), σημεία δηλαδή από τα οποία ένας αθλητής κάνει το άλμα. Το base jumping μάλιστα θεωρείται πιο επικίνδυνο σπορ ακόμη και από την πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Λίγοι είναι αυτοί πάντως στη χώρα μας που έχουν ως χόμπι να πέφτουν από βράχους, κτίρια ή γέφυρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη! Τον περασμένο Οκτώβριομήνα που κάθε χρόνο πραγματοποιείται η παγκόσμια ημέρα base jump- στη Δυτική Βιρτζίνια 500 τολμηροί Αμερικανοί έπεσαν από γέφυρα ύψους 250 μέτρων, επιτυγχάνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τις πτώσεις ανέρχεται κάθε χρόνο σε 300.000! (ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου