«Το επάγγελμα του τραγουδιστή και του μουσικού πεθαίνει στη χώρα μας. Οσο για τη νύχτα, βρίσκεται στην Εντατική και δεν το έχουμε καταλάβει». Την απαισιοδοξία ενός κλάδου που σύρεται στην ανυπαρξία μάς μετέφερε ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.
Πώς να φανταστούμε την Ελλάδα να μην αναστενάζει στα λαϊκά πάλκα, στις λαμπερές πίστες και τις μεγάλες συναυλίες κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού το καλοκαίρι; «Δυστυχώς, οι τραγουδιστές θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο επάγγελμα για να ζήσουν».
- Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα;Είναι απελπιστική η κατάσταση. Η οικονομία που έδινε μέχρι τώρα κάποια χρήματα στη νύχτα έχει σοβαρό πρόβλημα, που σημαίνει ότι το επάγγελμά μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα μεγάλα μαγαζιά δουλεύουν διήμερα ή μονοήμερα (ανά εβδομάδα) και κάποιες μικρές σκηνές περιορίζονται στο τριήμερο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι τραγουδιστές. Αυξήθηκαν και τα ένσημα και είναι εντελώς απίθανο για έναν τραγουδιστή να συγκεντρώσει τον αριθμό των περίπου εκατό ενσήμων. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να δούλευε δέκα ημέρες τον μήνα και ο ιδιοκτήτης του κέντρου να του έβαζε ένσημα για τρεις. Και αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει το ΙΚΑ. Ετσι τουλάχιστον μου είπαν όταν έθεσα το θέμα.
- Οπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, πόσες ημέρες τον χρόνο μπορεί να δουλέψει ένας τραγουδιστής στη χώρα μας;Οι εργάσιμες ημέρες μειώθηκαν αλλά και οι σεζόν που είχαμε εμείς, των γιορτών, του καλοκαιριού κ.λπ., έχουν συρρικνωθεί τραγικά. Είναι ζήτημα λοιπόν αν ένας τραγουδιστής μπορεί να εργαστεί πενήντα με εξήντα ημέρες τον χρόνο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει και διαρρέουν φήμες ότι θα βάλει πλαφόν της τάξεως των 30.000 ευρώ.
-...στα υψηλά νυχτοκάματα βεβαίως.Είναι θέμα του υπουργείου. Ξέρει ποιοι είναι αυτοί και, αν θέλει, μπορεί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που υπάρχει. Ομως, βολεύεται σε μια εύκολη λύση να βάλει και στα 6.000 άτομα που δηλώνουν τραγουδιστές το πλαφόν αυτό και από εκεί και πέρα να μαζεύει λεφτά απ’ όλους. Πράγμα το οποίο είναι άδικο. Δεν υπάρχει δουλειά αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου