Η ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου, όμως όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν συχνά και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, επισήμανε ο Μαρκ Περέιρα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επικεφαλής της μελέτης. “Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του. Η ινσουλίνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίζει το σάκχαρο, παράγεται στο πάγκρεας.
Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Cancer Εpidemiology, Βiomarkers & Ρrevention», ο Περέιρα και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 60.524 ανδρών και γυναικών σε διάστημα 14 ετών. Στο διάστημα αυτό, 140 από τους εθελοντές εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας. Εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την εβδομάδα είχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να είναι μεταξύ αυτών που εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.
Ωστόσο, η Σούζαν Μέιν από το Κέντρο για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Κονέτικατ, είναι επιφυλακτική. “Παρότι στη μελέτη αυτή εντοπίστηκε ο κίνδυνος, το εύρημα βασίστηκε σε ένα σχετικώς μικρό αριθμό περιπτώσεων και παραμένει ασαφές αν υπάρχει ή όχι αιτιατή σχέση”, εξηγεί. “Στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αρκετές άλλες βλαβερές για την υγεία συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος”. Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι από τους πιο φονικούς. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 230.000 κρούσματα. Στις ΗΠΑ 37.680 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο και πεθαίνουν οι 34.290. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι το ποσοστό επιβίωσης για τους πάσχοντες από καρκίνο στο πάγκρεας μέσα σε μια πενταετία είναι περίπου 5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου