Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ιστορία από "πρώτο χέρι" με αρχαίους θησαυρούς

Οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία από πρώτο χέρι με ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα! Αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρονται σε σχολεία του δήμου Συκεών της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν τα παιδιά να «βιώνουν» την Ιστορία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Στα σχολεία θα εκτίθενται ευρήματα από την ανασκαφή της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που έγινε στο προτείχισμα των δυτικών τειχών της Ακρόπολης. Εκεί αποκαλύφτηκαν τρεις υδροφόροι χτιστοί αγωγοί, κατασκευή μιας υδρομάστευσης, λείψανα κατοικιών, τάφοι, νομίσματα, σκουλαρίκια, πήλινα ειδώλια και θραύσματα αγγείων! Τα αντικείμενα χρονολογήθηκαν ότι ανήκουν στα παλαιοχριστιανικά-υστερορωμαϊκά χρόνια.

Σύμφωνα με το περιοδικό του δήμου «Εκτός των τειχών», οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο οικόπεδο του πρώην σινεμά «Ακροπόλ». Εκεί τον περασμένο Αύγουστο είχαν αρχίσει οι εργασίες για την ανέγερση τριώροφου παιδικού κοινωνικού κέντρου (συμβολή των οδών Κίμωνος - Σαπουντζόγλου και Τσακάλωφ).

«Η αποκάλυψη του προτειχίσματος στο συγκεκριμένο σημείο οχύρωσης της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει αναπάντεχα τις γνώσεις για την ιστορία της πόλης. Στο χώρο βρέθηκε μια λιθόκτιστη καμαροσκεπαστή κατασκευή υδρομάστευσης (δεξαμενή νερού), που έχει διαστάσεις 2,80x1,70x3 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι λαξευμένο στον τοπικό βράχο, όπου συγκεντρώνονται τα νερά που αναβλύζουν από τα βράχια. Το στόμιο σφραγίστηκε στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όταν δημιουργήθηκαν οι χτιστοί αγωγοί που μετέφεραν το νερό από τον Χορτιάτη προς τη Θεσσαλονίκη», λέει ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης.

Το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα ομόφωνα ότι το μνημείο θα ενσωματωθεί στο σχολικό κτίριο, ώστε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στην εκπαιδευτική διαδικασία! Επίσης, αποφάσισε την απόσπαση του μεγαλύτερου τμήματος του αγωγού και την τοποθέτησή του στα λύκεια και γυμνάσια της περιοχής. Τώρα από τον δήμο Συκεών εκπονείται μελέτη για την ανάδειξη, προβολή και επισκεψιμότητα του μνημείου, καθώς επίσης και του χτιστού αγωγού. ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: